Tosty z parówką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące, rumiane z bardzo aromatycznym sosem. Podane na śniadanie, w taki deszczowy i chłodny dzień jak dziś, wyzwalają uśmiech na twarzy :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 kromki chleba tostowego
    -margaryna lub masło do posmarowania
    -2 parówki z szynki
    -50 ml piwa
    -3 łyżki startego żółtego sera
    -żółtko
    -szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tosty Przekąski

Tosty z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo, ser, cynamon i żółtko zmiksować na gładki sos.
  • 2. Kromki chleba posmarować z dwóch stron margaryną lub masłem, obsmażyć na suchej, gorącej patelni na zloty kolor.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180°.
  • 4. Parówki przekroić na pół w poprzek i wzdłuż. Ułożyć po dwie na toście, polać sosem piwnym, ułożyć na blasze i zapiekać w gorącym piekarniku 5 minut.
  • 5. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Znakomitym dodatkiem będą pomidory i mieszanka sałat polana sosem winegret.

Porady

Tosty powinny być wypieczone z wierzchu, a w środku miękkie. Przede wszystkim muszą być chrupiące i gorące. Dlatego jeżeli robimy je w piekarniku, najpierw trzeba krótko, ale na dobrze rozgrzanej patelni, obsmażyć z obu stron na rumiano. Następnie układamy na nich ulubione dodatki i wkładamy na krótko do dobrze nagrzanego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować