Popularne danie kuchni meksykańskiej dostosowane do własnych smaków i upodobań.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- tortille wieloziarniste: 4 sztuki
- pieczeń wieprzowa (grube plastry): 4 sztuki
- liście kapusty pekińskiej: 2 sztuki
- kukurydza (z puszki): 4 łyżki
- cebula (czerwona): 0.5 sztuki
- pasta z papryki i cukinii*: 1 szklanka
- pikantny keczup**: 4 łyżki
- chilli w proszku (do smaku): 0.25 łyżeczki
- kmin rzymski (do smaku): 1 szczypta
Tortille z pieczenią wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania pikantnego sosu, mieszając pastę z papryki z keczupem i przyprawami do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Na każdym placku tortilli rozsmarowuję sos, posypuję pokrojoną kapustą pekińską i cebulą pokrojoną w piórka. Na środku układam pieczeń pokrojoną w cienkie paseczki. Posypuję odsączoną z zalewy kukurydzą, na wierzchu dodaję łyżkę sosu.
3.Zawijam tortille i układam je na rozgrzanej suchej patelni grillowej. Lekko dociskając silikonową szpatułką podgrzewam je z obu stron.
4.*pasta taka jak w tym przepisie: http://www.polska-gotuje.pl/przepis/pasta-do-chleba-z-papryki-i-cukini
5.**ja użyłam domowy keczup, ale sprawdzi się również dobrej jakości keczup ze sklepu
6.***tortille można też zwinąć tak jak to zrobiłam w tym przepisie: http://www.polska-gotuje.pl/przepis/tortille-z-warzywami-i-pieczonym-kurczakiem
Komentarze