Meksykańskie tortille z wołowiną

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Placki z meksykańskim farszem to pomysł na sycący obiad, całkiem szybki w przygotowaniu. Nie żałujmy farszu wykładając go na tortillę.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 6 placków tortilla
    400g mięsa mielonego
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    5 ząbków czosnku
    300ml passaty pomidorowej
    mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej
    olej
    150g żółtego sera
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Meksykańskie tortille z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania.
  • 3. Na tortillę wykładamy farsz, przykładamy drugim plackiem. Każdy z nich smarujemy passatą, posypujemy mozzarellą. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Kroimy na trójkąty, posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Fasola Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować