TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia w zachwyt!Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 2 osób )

    CIASTO NA PIEROGI:

    * mąka pszenna – 1 szkl

    * małe jajko – 1 szt

    * masło – 0,5 łyżeczki

    * sól – 1 szczypta

    * ciepła woda – ok. 1/3 szt

    FARSZ:

    * szpinak- ok. 250 g

    * ser ricotta – 100 g

    * orzechy włoskie – 50 g

    * czosnek – 2 ząbki

    * sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku

    * masło – 2 łyżki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne

Tortellini ze szpinakiem, ricottą i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    FARSZ:

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

    Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy.

    CIASTO:

    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.

    Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).

    Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.

    CAŁOŚĆ:

    Porcję farszu układamy na cieście, zwijamy tortellini, wrzucamy na wrzątek na ok. 4-5 minut.

    Podajemy gorące np. z cebulką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ricotta Sery Szpinak Tortellini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować