Gnocchi ze szpinakiem i ricottą

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste ale niezwykle efektowne danie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    500 g szpinaku
    225 g sera ricotta
    115 g parmezanu, startego
    2 jajka, lekko roztrzepane
    55 g mąki
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    sól i pieprz
    świeże liście bazylii
    sos:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 szalotki, drobno posiekane
    1 marchewka, drobno pokrojona w kostkę
    2 ząbki czosnku, rozgniecione
    800 g posiekanych pomidorów z puszki
    1 łyżka przecieru pomidorowy
    6 świeżych liści bazylii
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Dania główne

Gnocchi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodać szpinak i gotować, przykryty przez 1-2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wycisnąć pozostałą z gotowania wodę.
    Szpinak drobno posiekać i umieścić w misce. Dodać ser ricotta, połowę parmezanu, jajka i mąkę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  • 2. W międzyczasie zrobić sos. Rozgrzać olej w rondlu, dodać marchewkę, szalotki, czosnek i gotować na średnim ogniu, często mieszając, przez 3/4 minut, aż będą miękkie. Dodać pomidory i przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem i dodać liście bazylii. Sos można zmiksować lub przetrzec przez sito.
  • 3. Zrobić gnocchi. Nabrać łyżkę szpinaku i delikatnie ugnieść aby gnocchi miało kztałt jajka. Odłożyć na posypaną mąką desce. To samo powtórzyć zresztą ciasta
    W dużym rondlu zagotować wodąę do wrzenia, wkładać ostrożnie gnocchi, w małych partiach, i gotować delikatnie przez 2-3 minuty, aż wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową i przenieść do ogrzanego naczynie, aby utrzymać ciepło podczas gotowania pozostałych gnocchi.
  • 4. Ugotowane gnocchi polać sosem. Udekorować bazylią i podawać natychmiast z pozostałym parmezanem.

Porady

Zamiast świeżego szpinaku można użyć mrożonego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować