1 łyżka oliwy z oliwek
500 g szpinaku
225 g sera ricotta
115 g parmezanu, startego
2 jajka, lekko roztrzepane
55 g mąki
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól i pieprz
świeże liście bazylii
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki, drobno posiekane
1 marchewka, drobno pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, rozgniecione
800 g posiekanych pomidorów z puszki
1 łyżka przecieru pomidorowy
6 świeżych liści bazylii
sól i pieprz
Gnocchi ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodać szpinak i gotować, przykryty przez 1-2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wycisnąć pozostałą z gotowania wodę.
Szpinak drobno posiekać i umieścić w misce. Dodać ser ricotta, połowę parmezanu, jajka i mąkę i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
2.W międzyczasie zrobić sos. Rozgrzać olej w rondlu, dodać marchewkę, szalotki, czosnek i gotować na średnim ogniu, często mieszając, przez 3/4 minut, aż będą miękkie. Dodać pomidory i przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem i dodać liście bazylii. Sos można zmiksować lub przetrzec przez sito.
3.Zrobić gnocchi. Nabrać łyżkę szpinaku i delikatnie ugnieść aby gnocchi miało kztałt jajka. Odłożyć na posypaną mąką desce. To samo powtórzyć zresztą ciasta
W dużym rondlu zagotować wodąę do wrzenia, wkładać ostrożnie gnocchi, w małych partiach, i gotować delikatnie przez 2-3 minuty, aż wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową i przenieść do ogrzanego naczynie, aby utrzymać ciepło podczas gotowania pozostałych gnocchi.
4.Ugotowane gnocchi polać sosem. Udekorować bazylią i podawać natychmiast z pozostałym parmezanem.
Komentarze