TORT Z WIŚNIAMI

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Tort z kremem jogurtowym i wiśniami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na 1 tort, ja piekłam z podwójnej porcji dwa torty.
    biszkopt:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -125 g. mąki tortowej
    -125 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    potrzeba:
    1/2 słoika drylowanych wiśni
    1/2 słoiczka konfitury wiśniowej -tz.110 g.

    krem jogurtowo -czekoladowy:
    -1 gorzka czekolada-100 g.
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -200 ml.jogurtu greckiego
    -1 śmietan-fix
    -1 łyżka żelatyny
    -1/3 szklanki gorącej wody

    polewa:
    -1/4 margaryny 60 g.
    -2,5 łyżek cukru pudru
    -1 łyżki kakao
    -1 łyżki wody
    -1 łyżeczka żelatyny
    -2,5 łyżki kwaśnej śmietany

    różyczki:
    -1 biała czekolada
    -1 łyżka miodu
    -ok.50 g. pudru cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
  • nasączanie biszkoptu 2. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć sokiem z wiśni.Wiśnie odsączyć.
  • krem 3. Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki ubić z pudrem cukrem, potem smietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt. Miksować i ostrożnie dolewać żelatynę.Krótko zmiksować.
  • warstwa kremu i wiśni 4. Krem wyłożyć na biszkopt.Rozsypać 1/4 wiśni.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć.
  • przełożone torty 5. Wyłożyć pół słoiczka konfitury i rozsypać 1/4 odsączonych wiśni. Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.
  • polewa na tortach 6. Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać margarynę. Mieszać do rozpuszczenia, dodać suchą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort.
  • robienie różyczek 7. Różyczki: Nad parą roztopić czekoladę z miodem.

    Zdjąć z pary i porcjami dodawać puder, wymieszać, potem zagnieść. Podzielić na części. Robić wałki, które pokroić na kawałeczki. Z każdego zrobić kulkę, rozpłaszczać. Składać dachówkowo po 5 szt. Zwijać i przekroić w środku. Każdą różyczkę, wymodelować.
  • gotowe różyczki 8. Różyczki, odstawić do zastygnięcia.
  • gotowy tort 9. Różyczki ułożyć na torcie.
  • tort II wersja 10. Tort prawie taki sam, z tym że biszkopt pieczony w tortownicy 30 cm. Oraz druga warstwa zrobiona :[ 330 ml. śmietanki 30%+100g.pudru cukru+1 śmietan-fix+1 serek mascarpone+4 łyżeczki żelatyny+1/2 szklanki wrzątku]. Rozetki też z tego kremu.

Porady

Różyczki,można zrobić szybciej,parę dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować