składniki na 1 tort, ja piekłam z podwójnej porcji dwa torty.
biszkopt:
-5 jajek
-200 g. cukru
-125 g. mąki tortowej
-125 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tort z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
2.Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć sokiem z wiśni.Wiśnie odsączyć.
3.Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki ubić z pudrem cukrem, potem smietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt. Miksować i ostrożnie dolewać żelatynę.Krótko zmiksować.
4.Krem wyłożyć na biszkopt.Rozsypać 1/4 wiśni.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, który nasączyć.
5.Wyłożyć pół słoiczka konfitury i rozsypać 1/4 odsączonych wiśni. Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.
6.Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać margarynę. Mieszać do rozpuszczenia, dodać suchą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort.
7.Różyczki: Nad parą roztopić czekoladę z miodem.
Zdjąć z pary i porcjami dodawać puder, wymieszać, potem zagnieść. Podzielić na części. Robić wałki, które pokroić na kawałeczki. Z każdego zrobić kulkę, rozpłaszczać. Składać dachówkowo po 5 szt. Zwijać i przekroić w środku. Każdą różyczkę, wymodelować.
8.Różyczki, odstawić do zastygnięcia.
9.Różyczki ułożyć na torcie.
10.Tort prawie taki sam, z tym że biszkopt pieczony w tortownicy 30 cm. Oraz druga warstwa zrobiona :[ 330 ml. śmietanki 30%+100g.pudru cukru+1 śmietan-fix+1 serek mascarpone+4 łyżeczki żelatyny+1/2 szklanki wrzątku]. Rozetki też z tego kremu.
Komentarze