Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielic od żółtek, ubić na sztywno ze szcyptą soli. Następnie dodawac po łyżce cukru i nadal ubijać. Żółtka rozmieszać łyżeczką octu i dodawać na przemian z mąką przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować dno (boków nie smarować). Przełożyć ciasto do tortownicy. Pieczenie: 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed przełożeniem biszkopt możemy napączować naparem gorzkiej herbaty z dodatkiem 1 łyżki alkoholu.
2.Masa cekoladowa:
Całe jajka ubić z cukrem do białości w kąpieli wodnej. Zestawić z ognia i chwilę jeszcze poubijać. Masę jajeczną wystudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej i czekolady. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodać do masy. UWAGA: Masa jak i śmietana powinny mieć tę samą temperaturę aby masa się nie zwarzyła
3.Masę podzielić na pół, część pozostawić do obsmarowania boków. Na pierwszy biszkopt nałożyć niewielka ilość 1 części masy i rosmarować równomiernie, na to poukładać odsączone wiśnie. Na wiśnie nałożyć resztę pierwszej części masy. Przyłożyć drugim biszkoptem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników.
4.Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Przestudzić. wyłożyć na tort ischłodzić. Tort udekorowac według uznania.
Porady
MOemy upiec jeden biskopt i przekroić go na 3 części.
Komentarze