TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

4.5 (153 ocen)

W wykonaniu... dosyć prosty...w smaku...bardzo dobry....tort dla wielbicieli czekolady.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy - potrzebujemy 3 takie biszkopty
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka octu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    30 dag masła
    1 czekolada "deserowa"
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki śmietanki kremówki
    1 łyżka alkoholu

    drylowane wiśnie z 1 l kompotu

    Polewa czekolodowa:
    1 czekolada gorzka
    1/2 szklanki śmietanki kremówki

    Tortownica: średnica 26 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielic od żółtek, ubić na sztywno ze szcyptą soli. Następnie dodawac po łyżce cukru i nadal ubijać. Żółtka rozmieszać łyżeczką octu i dodawać na przemian z mąką przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować dno (boków nie smarować). Przełożyć ciasto do tortownicy. Pieczenie: 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed przełożeniem biszkopt możemy napączować naparem gorzkiej herbaty z dodatkiem 1 łyżki alkoholu.
  • 2. Masa cekoladowa:
    Całe jajka ubić z cukrem do białości w kąpieli wodnej. Zestawić z ognia i chwilę jeszcze poubijać. Masę jajeczną wystudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej i czekolady. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodać do masy. UWAGA: Masa jak i śmietana powinny mieć tę samą temperaturę aby masa się nie zwarzyła
  • 3. Masę podzielić na pół, część pozostawić do obsmarowania boków. Na pierwszy biszkopt nałożyć niewielka ilość 1 części masy i rosmarować równomiernie, na to poukładać odsączone wiśnie. Na wiśnie nałożyć resztę pierwszej części masy. Przyłożyć drugim biszkoptem. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników.
  • 4. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuścić wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Przestudzić. wyłożyć na tort ischłodzić. Tort udekorowac według uznania.

Porady

MOemy upiec jeden biskopt i przekroić go na 3 części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować