Tort z Serduszkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem z żelką i kremem z mascarpone. Tort posmarowany ganasze i ozdobiony rozetkami. Tort zrobiłam na rocznicę ślubną w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g.cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    GANASZE:
    -50 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. mlecznej czekolady
    -25 g. masła

    Żelka:
    -220 g. dżemu brzoskwiniowego 100 %
    -200 ml. wody
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    KREM Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ:
    -660 ml.śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -70 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -40 g. posypki czekoladowej

    GANASZE Z MASŁEM:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. gorzkiej czekolady
    -150 g. mlecznej czekolady
    -70 g. masła

    ROZETKI:
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
    -jadalny czerwony barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z Serduszkiem 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej.
  • Tort z Serduszkiem 2. ganasze-Nad parą rozpuścić składniki i ostudzić. Posmarować blat w tortownicy, lecz trochę zostawić na drugi blat. W którym wyciąć koło i ten pierścień ułożyć w tortownicy. Posmarować go resztą ganasze. Będzie to wgłębienie na żelkę.
  • Tort z Serduszkiem 3. żelka-Zagotować wodę, odstawić z palnika i od razu wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać dżem, wymieszać i schłodzić do lekkiego tężenia. Wylać w wgłębienie w torcie. Schłodzić do zestalenia.
  • Tort z Serduszkiem 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem, jogurtem i cukrem pudrem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać posypkę czekoladową i wymieszać już łopatką.Wylać do tortownicy.
  • Tort z Serduszkiem 5. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  • Tort z Serduszkiem 6. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie wtedy równiejsza.
  • Tort z Serduszkiem 7. ganasze-Nad parą rozpuścić czekoladę w kostkach w śmietance. Potem dodawać po kawałku masła i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, często mieszając.Posmarować cały tort, lecz cienką warstwą. Schłodzić do zastygnięcia.Ponownie posmarować ganasze lecz już grubiej i wygładzić albo zrobić jakieś wzorki. Tort schłodzić.
  • Tort z Serduszkiem 8. rozetki-Śmietankę ubić z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Na torcie zaznaczyć kształt serca i zrobić tam rozetki. Na dole tortu również zrobić rozetki, ale małe gwiazdki.
    Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować