Tort z biszkoptem z żelką i kremem z mascarpone. Tort posmarowany ganasze i ozdobiony rozetkami. Tort zrobiłam na rocznicę ślubną w rodzinie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g.cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
GANASZE:
-50 ml. śmietanki 30 %
-50 g. gorzkiej czekolady
-50 g. mlecznej czekolady
-25 g. masła
Żelka:
-220 g. dżemu brzoskwiniowego 100 %
-200 ml. wody
-1 galaretka brzoskwiniowa
KREM Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ:
-660 ml.śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-70 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-40 g. posypki czekoladowej
GANASZE Z MASŁEM:
-150 ml. śmietanki 30 %
-150 g. gorzkiej czekolady
-150 g. mlecznej czekolady
-70 g. masła
ROZETKI:
-150 ml.śmietanki 30 %
-1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
-jadalny czerwony barwnik
Tort z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej.
2.ganasze-Nad parą rozpuścić składniki i ostudzić. Posmarować blat w tortownicy, lecz trochę zostawić na drugi blat. W którym wyciąć koło i ten pierścień ułożyć w tortownicy. Posmarować go resztą ganasze. Będzie to wgłębienie na żelkę.
3.żelka-Zagotować wodę, odstawić z palnika i od razu wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać dżem, wymieszać i schłodzić do lekkiego tężenia. Wylać w wgłębienie w torcie. Schłodzić do zestalenia.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem, jogurtem i cukrem pudrem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać posypkę czekoladową i wymieszać już łopatką.Wylać do tortownicy.
5.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce.
6.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie wtedy równiejsza.
7.ganasze-Nad parą rozpuścić czekoladę w kostkach w śmietance. Potem dodawać po kawałku masła i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, często mieszając.Posmarować cały tort, lecz cienką warstwą. Schłodzić do zastygnięcia.Ponownie posmarować ganasze lecz już grubiej i wygładzić albo zrobić jakieś wzorki. Tort schłodzić.
8.rozetki-Śmietankę ubić z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką M1. Na torcie zaznaczyć kształt serca i zrobić tam rozetki. Na dole tortu również zrobić rozetki, ale małe gwiazdki.
Tort przechowywać w lodówce i kroić ostrym nożem.
Komentarze