Malinowy tort z serduszkiem

4.5 (163 ocen)

Mały, skromny torcik zrobiłam na roczek mojej wnuczki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Mus malinowy:
    ok 3 litry malin
    1 galaretka malinowa
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    250 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1/3 szkl gorącej wody

    Masa maślana:
    3/4 kostki masła
    1 łyżka mleka
    2/4 szkl cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    aromat cytrynowy

    Poncz:
    1/3 szkl wody
    1 łyżeczka cukru
    sok z 1/2 cytryny


    Lukier królewski:
    1małe białko
    ok 1 szkl cukru pudru
    sok z cytryny
    czerwony barwnik ( na czubek wykałaczki)

    3 łyżki dżemu malinowego
    ok. 300 g masy cukrowej
    Tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Malinowy tort z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą. Powoli dodawać cukier z cukrem waniliowym a następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170*C na 35 minut z termoobiegiem. Z zimnego biszkoptu odkroić skórkę z wierzchu i przeciąć na trzy części.
  • 2. Mus: Maliny rozgnieść i rozgotować, przetrzeć przez sito. Wyszło mi 3 szkl musu. Żelatynę dodać do galaretki i razem wsypać do gorącego musu. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • 3. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć wszystkie części biszkopta.
  • 4. Gdy mus zacznie tężeć przygotować masę śmietanową: Galaretkę wymieszać z żelatyną i rozpuścić w gorącej wodzie. Schłodzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem i serkiem dodać letnią galaretkę i dokładnie wymieszać. W miarę szybko złożyć tort.
  • 5. Pierwszy biszkopt posmarować połową dżemu, wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, wstawić na chwilkę do lodówki. Na śmietanę wyłożyć tężejący mus, znowu wstawić na chwilę do lodówki a następnie na mus wyłożyć połowę pozostałej masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć resztę masy. Trzeci biszkopt posmarować pozostałym dżemem i stroną z dżemem położyć na śmietanie. Tort wstawić do lodówki.
  • 6. Masa maślana: Masło, mleko ucierać i partiami dodawać cukier puder. Na koniec dodać kilka kropli aromatu i sok z cytryny.
  • 7. Masę maślaną wyłożyć na zimny tort ( zostawić 2 łyżki) i rozsmarować na górę i boki tortu. Masę cukrową rozwałkować i położyć na tort, dociskając. Dokładnie wyrównać i odciąć nadmiar masy cukrowej. Z resztek można zrobić kwiatki. Masę, którą zostawiliśmy włożyć do worka z ozdobną końcówką i na środku zrobić serce.
  • 8. Lukier: Białko z cukrem i łyżeczką soku z cytryny utrzeć na gładki krem o konsystencji gęstej śmietany. Ucierając dodać odrobinę barwnika. Gdyby lukier był za gęsty dodawać po kropli sok z cytryny. Wyłożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka, odciąć różek i wyciskając malować na torcie esy- floresy, pomijając środek serduszka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować