Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher

4.49 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem japońskim kakaowym. Tort z chrupiącą wkładką i żelką truskawkową. Tort z kremem stracciatello i z kremem z nutą alkoholu. Tort oblany polewą czekoladową i udekorowany czekoladkami.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT JAPOŃSKI MIODOWY:
    -8 jajek
    -170 g. cukru
    -200 g. mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -80 ml. mleka
    -15 g. kakao
    -50 g. masła
    -30 g. miodu

    NASĄCZENIE:
    -ok.150 ml. wody
    -sok z 1/2 cytryny
    -cukier do smaku

    WKŁADKA CHRUPIĄCA:
    -60 g. czekoladek MALTESERS
    -100 g. kokosowych wafelków
    -50 g. płatków migdałowych
    -70 g. masła
    -70 g. białej czekolady

    ŻELKA TRUSKAWKOWA:
    -400 g. truskawek
    -70 g. cukru
    -1 łyżka soku z cytryny
    -10 g. żelatyny
    -2-3 łyżki wody

    KREM STRACCIATELLO:
    -500 g. sera z wiaderka
    -125 g. serka mascarpone
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    KREM CZEKOLADOWY Z NUTĄ ALKOHOLU:
    -150 g. czekoladek z dodatkiem brandy
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -125 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -15 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    TYNK:
    -300 g. masła
    -260 g. mleka skondensowanego słodzonego

    GANASZ:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady

    DEKORACJE:
    -kilka czekoladek Raffaello
    -kilka czekoladek Ferrero Rocher
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy a'la ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 1. wkładka- Zrobić wcześniej, przed składaniem tortu. Czekoladki, wafelki i płatki posiekać. Włożyć do miseczki i zalać rozpuszczonym masłem z czekoladą. Wymieszać i wsypać do mniejszej tortownicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać. Schłodzić w lodówce.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 2. żelka-Zrobić wcześniej przed składaniem tortu. Truskawki pogotować z cukrem i sokiem, ale żeby nie rozgotować. Żelatynę rozmieszać z wodą i odstawić do napęcznienia, potem dodać do gorących truskawek. Ale już zdjętych z palnika. Dobrze wymieszać i ostudzić. Przelać do zafoliowanej miseczki i schłodzić w lodówce do zestalenia.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 3. biszkopt- Mleko rozmieszać z kakao a masło rozpuścić z miodem i ostudzić. Białka spienić ze szczyptą soli, potem po trochu dodawanym cukrem ubić. Miksując dodawać po żółtku. Następnie przesiewać tam mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszać delikatnie łopatką. Nie przerywając mieszania dodać kakao z mlekiem a potem masło z miodem. Nie mieszać za długo, żeby nie opadło. Przelać do tortownicy 27 cm. wyścielanej papierem tylko na dole. Piec ok.30-35 min. w 175*C. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę i papier. Odstawić do przestygnięcia i przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej i dopiero pokroić. Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć posłodzoną przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 4. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem z serem. Miksując, dolewając letnią żelatynę, ale nie za długo. Dodać startą czekoladę i wymieszać ale już łopatką. Połowę wylać do tortownicy i rozsmarować
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 5. Wkładkę wyjąć z lodówki i delikatnie odkleić od papieru. Ułożyć do tortownicy , delikatnie wciskając.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 6. Przykryć resztą kremu i wyrównać. Śpieszyć się bo krem gęstnieje.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 7. Położyć drugi blat biszkoptowy i mocniej go można nasączyć.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 8. krem 2- Tutaj najpierw rozpuścić czekoladki w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. w lodówce. Dalszą część wykonać jak z poprzednim kremem, tylko bez dodawania startej czekolady. Wyłożyć większą połowę do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 9. Włożyć żelkę do kremu i delikatnie ją wcisnąć.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 10. Śpiesząc się wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 11. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić całość kilka godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na całą noc.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 12. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć podkładką do tortów i paterą. Odwrócić do góry nogami, góra będzie wtedy równiejsza.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 13. tynk-Miękkie masło miksować z 10 min. Dodawać powoli mleko skondensowane i ponownie miksować. Posmarować cały tort, troszkę kremu zostawić na rozetki. Tort schłodzić w lodówce.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 14. ganasze- Nad parą rozpuścić czekoladę w kostkach w śmietance. Mieszać do rozpuszczenia i ostudzić, często mieszając, nie przyśpieszając. Wylać na środek tortu, lecz troszkę zostawić. Długą szpatułką rozprowadzić polewę, obracając paterą. Polewa powinna spłynąć i pokryć boki tortu. Tort schłodzić do stwardnienia polewy.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 15. rozetki-Do reszty kremu z tynku, dodać resztę ganasze i wymieszać. Przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką i zrobić rozetki na górze i dole tortu.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 16. Czekoladkami udekorować tort. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort urodzinowy a'la Ferrero Rocher 17. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort FERRERO- rocher

To może cię zainteresować