Tort z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając cukier małymi porcjami. Dodać żółtka, krótko zmiksować i dodać wymieszane suche składniki. Lekko wymieszać i wylać do tortownicy ( papierem wyłożone dno) Piec w temp. 180 stopni 25 min. W ten sam sposób upiec pozostałe biszkopty. Do biszkoptu z czekoladą na koniec dodać startą na grubych oczkach czekoladę. Po upieczeniu z biszkoptów ściąć odstającą skórkę.
2.Masa I : Masło utrzeć dodać masę krówkową, wanilię i spirytus.
3.Masa II : Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną, lekko tężejącą galaretkę, pokrojone brzoskwinie i od razu wyłożyć na ciasto.
Masa III :
Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
4.W obręczy lub tortownicy umieścić ciemny biszkopt. Skropić sokiem z brzoskwiń i wyłożyć masę I. Przykryć biszkoptem z czekoladą, skropić sokiem i wyłożyć masę II. Przykryć biszkoptem jasnym, lekko docisnąć i skropić sokiem. Odstawić do zastygnięcia.
5.Torcik posmarować masą III. Boki obsypać wiórkami. Z masy uformować serduszko, środek wypełnić tężejącą galaretką truskawkową.
Porady
Ozdoby z czekolady można wykonać z tego przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ozdoby-z-czekolady-na-tort-8
Komentarze