Tort z serduszkiem

0 (0 ocen)

Tort z galaretkowym serduszkiem i czekoladowymi różami .

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny;
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżka mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt z czekoladą:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki mąki
    30 g gorzkiej czekolady
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa I
    1 puszka masy kajmakowej truflowej
    200 g masła
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    1 łyżka spirytusu

    Masa II
    400ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka agrestowa
    1/2 puszki brzoskwiń
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki gorącej wody

    Masa III

    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody

    !/2 galaretki truskawkowej
    wiórki kokosowe do obsypania
    czekoladowe ozdoby ( nie koniecznie)

    Tortownica 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodając cukier małymi porcjami. Dodać żółtka, krótko zmiksować i dodać wymieszane suche składniki. Lekko wymieszać i wylać do tortownicy ( papierem wyłożone dno) Piec w temp. 180 stopni 25 min. W ten sam sposób upiec pozostałe biszkopty. Do biszkoptu z czekoladą na koniec dodać startą na grubych oczkach czekoladę. Po upieczeniu z biszkoptów ściąć odstającą skórkę.
  • 2. Masa I : Masło utrzeć dodać masę krówkową, wanilię i spirytus.
  • 3. Masa II : Galaretkę z żelatyną rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną, lekko tężejącą galaretkę, pokrojone brzoskwinie i od razu wyłożyć na ciasto.

    Masa III :
    Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
  • 4. W obręczy lub tortownicy umieścić ciemny biszkopt. Skropić sokiem z brzoskwiń i wyłożyć masę I. Przykryć biszkoptem z czekoladą, skropić sokiem i wyłożyć masę II. Przykryć biszkoptem jasnym, lekko docisnąć i skropić sokiem. Odstawić do zastygnięcia.
  • 5. Torcik posmarować masą III. Boki obsypać wiórkami. Z masy uformować serduszko, środek wypełnić tężejącą galaretką truskawkową.

Porady

Ozdoby z czekolady można wykonać z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ozdoby-z-czekolady-na-tort-8

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować