TORCIK Z MUSEM MANGO

4.93 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekki i delikatny torcik nie za słodki z musem z mango to świetny deser na upalne dni. Torcik ten zrobiłam na urodziny siostry męża a ze względu na upały oraz to że musiał być dowieziony na przyjęcie w tortownicy, nie dekorowałam boków bitą śmietaną która napewno dodała by mu uroku:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej ( w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
    3/4 sklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Pianka z musem mango:
    500 ml śmietanki kremówki
    2 galaretki (mango, pomarańczowe lub brzoskwiniowe)
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka musu z mango (ok. 1 owoc mango)
    2 szklanki wody

    Mus mango:
    1 szklanka musu mango(ok. 1 owoc)
    1 galaretka (mango, pomarańczowa, lub brzoskwiniowa)
    1 łyżka żelatyny
    1 szklanka wody

    Owoce do dekoracji:
    mango, truskawki, kiwi, maliny

    Tortownica: średnica 24 cm
Wystaw ocenę:

4.93 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z musem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u1keo3 1. Biszkopt: mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Wystudzić. Przekroić na pół, można delikatnie napączować 1/2 sklanki przegotowanej wody + sok z 1/2 cytryny.
  • 2. Pianka z musem mango: Mango obrać i zblendować w blenderze. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę oraz mus mango.
  • 3. Jedną część biskoptu ułożyć w tortownicy, dać 1/2 pianki z mango. Można wstawić do lekkiego stężenia do lodówki. przykryć drugą połówką biszkoptu oraz drugą część pianki mango. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • image-1dd5b9v 4. Mus mango: Mango zblendować. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w przegotowanej wodzie, przestudzić. Dodać mango i wymieszać a następnie wyłożyć na wierzch torciku, schłodzić. Wierzch udekorowac owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować