tort z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 min

tort zrobiłam na 2 urodziny mojego synka,pracochłonny ale uśmiech dziecka najcennieszy

  • 1 min

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:

    • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
    • 200 g cukru pudru
    • 70 g mąki pszennej
    • 70 g mąki ziemniaczanej
    • 2 pełne łyżki kakao
    Błyskawiczny mus czekoladowy:

    • 250 g sera mascarpone
    • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
    • 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
    • 1/2 szklanki cukru pudru

    Nasączenie: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną
    Przełożenie: około 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)

    Masa cukrowa: -800g cukru pudru -100g glukozy w proszku -4 łyżeczki żelatyny -70 ml wody -barwniki spożywcze w żelu lub proszku (nie mogą być w płynie) Ponad to: -2 suche wafle
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    •Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
    •Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.
    •Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.
    •Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
    •Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty. z krażków wykrajać podstawy samochodziku .Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny kwadrat położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni blat a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.
    Z gotowej masy marcepanowej zabarwionej barwnikami spożywczymi obłożyć tort i wstawić do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować