Tort z musem czekoladowym i gruszkami

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus czekoladowy na bazie kremówki i mascarpone z dodatkiem gruszek w syropie

Składniki:


  • Biszkopt
    3 duże jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kopiasta kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Mus czekoladowy
    0,5 l kremówki
    250 mascarpone
    350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella)
    1 kopiasta łyżka kakao
    2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki)
    60 ml ciepłej wody
    gruszki w syropie
    kakao do oprószenia
    czekoladowe ozdoby

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Tort z musem czekoladowym i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć gruszki i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać powierzchnię i włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować