Tort zimowy z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę.
Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta.
Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm.
Piec w 160 stopniach około 25-30 minut.
2.Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić.
Zimny przekroić na 3 blaty.
3.Przygotować poncz:
Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.
Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać.
4.Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary.
Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie mieszać.
Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, smarować musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, aż mus stężeje.
Komentarze