tort z mascarpone,bialą czekolada i jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis pochodzi z książki Philipa Johnsona Classic Ecco i oryginalnie poleca użyć do sosu malin, a do tortu i przybrania różnych, mieszanych owoców jagodowych

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jagód, malin, jeżyn itp.: 500 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - woda: 250 mililitrów

    - cointreau: 2 łyżki

    - listki żelatyny: 2 łyżki

    - wody: 125 mililitrów

    - śmietanki 30%: 2 łyżki

    - żółtek: 5 sztuk

    - białka: 4 sztuki

    - cukier: 100 gramów

    - skórka otarta z cytryny: 1 sztuka

    - mascarpone: 500 gramów

    - podłużnych biszkoptów: 400 gramów

    - różnych owoców jagodowych: 250 gramów

    - białej czekolady, startej: 220 gramów

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z mascarpone,bialą czekolada i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób sos: wybrane owoce jagodowe, cukier i 250ml wody umieść w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Lekko ostudź, zmiksuj blenderem i uzyskany płyn przetrzyj przez sitko. Dodaj alkohol, wymieszaj i odstaw.
  • 2. Listki żelatyny namocz w 125 ml wody, śmietankę podgrzej, nie doprowadzając jednak do wrzenia, dodaj do niej miękkie listki żelatyny (odsączone z wody), wymieszaj, aż żelatyna rozpuści się całkowicie. Jeśli używasz żelatyny w proszku, rozsyp ją nad 3 łyżkami wody, a gdy zmięknie rozpuść w gorącej śmietance.
  • 3. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem i skórką cytrynową do momentu uzyskania kremowej masy. Dodaj mascarpone, a następnie żelatynę. Białka ubij i delikatnie wmieszaj je do masy serowej (za pomocą łyżki lub szpatułki). Ja dodatkowo do masy wmieszałam połowę startej czekolady. Odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki).
  • 4. Biszkopty lekko namocz z obu stron w sosie owocowym (nie zużyjesz całego, ale nie wylewaj pozostałości). Połowę biszkoptów rozłóż promieniście na dnie tortownicy (niektóre trzeba będzie przełamać na pół), nałóż na nie połowę masy serowej, posyp połową owoców jagodowych i połową startej czekolady (u mnie mniej, ponieważ część czekolady wmieszałam do masy). Całą czynność powtórz z drugą warstwą (czyli biszkopty-masa-owoce-czekolada). Tortownicę szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować