Tort z kremem o smaku cappuccino i dżemem brzoskwiniowym

3.25 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny tort na wiele okazji. Na urodziny, różne rocznice, bez okazji czy na święta. Do upieczenia biszkoptu użyłam czarnego kakao. Zrobiłam krem o smaku cappuccino i użyłam dżemu brzoskwiniowego. Wszystko smakowo ze sobą współgrało. Nasączone biszkopty były bardzo mięciutkie, nie były suche. Udekorowany delikatnie słodyczami.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 kopiaste łyżki czarnego kakao ( nie mylić z ciemnym )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Na krem:
    25 dag serka mascarpone
    125 ml śmietanki kremówki 30 %
    4 kopiaste łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym

    Na nasączenie:
    2 kopiaste łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
    kilka łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu brzoskwiniowego
    dowolne słodycze i ciasteczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort z kremem o smaku cappuccino i dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 20 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na trzy krążki.
  • 2. Nasączenie: Kawę zalewamy gorącą wodą i studzimy. Za pomocą pędzelka smarujemy przekrojone biszkopty.
  • 3. Krem: Serek mascarpone i kremówkę ubijamy przez kilka minut, aż powstanie gęsty krem, dodajemy kawę cappuccino i ponownie ubijamy.
  • 4. Przekładanie: Pierwszy biszkopt smarujemy kremem, trochę kremu odkładamy do posmarowania tortu. Na krem nakładamy krążek biszkoptu, smarujemy dżemem i nakładamy trzeci krążek biszkoptu. Lekko dociskamy. Odłożonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Tort chłodzimy w lodówce.
  • 5. Dekoracja i podanie: Przed podaniem tort dekorujemy słodyczami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 20 cm. Można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino i dowolnej ilości do kremu, dla mnie tyle było w sam raz. Najlepiej użyć dżemu dobrej jakości, ja użyłam takie 100 % owców z dużą ilością kawałków owoców. Użyłam czarnego kakao, nie mylić z ciemnym. Tort można pokroić na 8 sporych porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować