Tort z jasnym biszkoptem, dwoma kremami i żelką. Tort z polewą czekoladową i z efektem kakao w łatki. Tort udekorowany czekoladkami, wyszedł pyszny.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-syrop z puszki po brzoskwiniach
ŻELKA POMARAŃCZOWA:
-5 pomarańczy(400g musu)
-100 g. cukru
-10 g. żelatyny+3 łyżki wody
KREM Z SCHOKO-BONS:
-750 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 36 %
-50 g. cukru pudru
-100 g. Kajmaku
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-125 g. Schoko-Bons
KREM Z BRZOSKWINIAMI:
-750 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 36 %
-50 g. cukru pudru
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 puszka brzoskwiń w syropie
TYNK:
-400 g. masła
-360 g. Kajmaku
GANASZE:
-250 g. czekolady gorzkiej
-250 g. czekolady mlecznej
-330 ml. śmietanki 30 %
Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.żelka-Galaretkę zrobić wieczorem dzień wcześniej. Pomarańcze wyparzyć, osuszyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Miąższ wydrapać łyżką i przetrzeć przez sito. Połączyć razem (miałam 400 g).
3.Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Sok zagotować z cukrem, odstawić i zaraz dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia. Tortownicę 22 cm. zafoliować i wlać żelkę . Włożyć do lodówki do zestalenia.
4.Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć syropem z brzoskwiń.
5.krem 1-Wpierw czekoladki posiekać na drobne kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i kajmakiem. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać czekoladki i wymieszać łopatką. Przelać do tortownicy i wyrównać.
6.Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Mocniej go nasączyć jak i trzeci troszkę mniej. Ten trzeci nasączyć po przekrojonej stronie a potem trzeba będzie go odwrócić żeby przykryć całość.
7.krem 2 i żelka- Wpierw brzoskwinie odsączyć i pokroić na kostkę. Następnie postąpić jak z 1 kremem i też jak czekoladki, brzoskwinie dodać na sam koniec. Krem wyłożyć do tortownicy, trochę zostawiając. Wyjąć żelkę z małej tortownicy i ułożyć na kremie, trochę ją wciskając.
8.Posmarować resztą kremu.
9.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
10.Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie równiejsza, choć w tym wypadku mogła być trochę spadzista.
11.tynk-Paterę zabezpieczyć pasami papieru, podkładając trochę pod tort. Miękkie masło miksować z 10 min. Dodawać powoli masę Kajmakową i ponownie zmiksować. Posmarować cały tort, lecz troszkę zostawić na rozetki. Kanty tortu, troszkę zaokrąglić. Tort schłodzić do stwardnienia.
12.Na górze tortu położyć sam rant z małej tortownicy fi 22 cm. delikatnie wciskając.
13.ganasze- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego, troszkę letniego. Wlać do rantu na torcie. Zaraz grubo posypać kakao przez sitko.
14.Szybkim ruchem zdjąć rant i odstawić na bok. Pozwolić polewie spłynąć po całym torcie i utworzyć łatki z kakao. Boki można trochę poprawić. Nadmiar polewy na paterze zdjąć. Nożem obkroić w koło przy papierze. Ostrożnie zdjąć papier, uważając żeby polewy nie odłamać.
15.Tort schłodzić do stwardnienia polewy.
16.Z reszty masy z tynku, zrobić małe rozetki. Powkładać tam czekoladki. Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze