Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z jasnym biszkoptem, dwoma kremami i żelką. Tort z polewą czekoladową i z efektem kakao w łatki. Tort udekorowany czekoladkami, wyszedł pyszny.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -syrop z puszki po brzoskwiniach

    ŻELKA POMARAŃCZOWA:
    -5 pomarańczy(400g musu)
    -100 g. cukru
    -10 g. żelatyny+3 łyżki wody

    KREM Z SCHOKO-BONS:
    -750 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -50 g. cukru pudru
    -100 g. Kajmaku
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -125 g. Schoko-Bons

    KREM Z BRZOSKWINIAMI:
    -750 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 puszka brzoskwiń w syropie

    TYNK:
    -400 g. masła
    -360 g. Kajmaku

    GANASZE:
    -250 g. czekolady gorzkiej
    -250 g. czekolady mlecznej
    -330 ml. śmietanki 30 %

    DO POSYPANIA:
    -ok. 30 g. kakao

    DEKORACJA:
    -2 op. Ferrero Rocher po 100 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 2. żelka-Galaretkę zrobić wieczorem dzień wcześniej. Pomarańcze wyparzyć, osuszyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Miąższ wydrapać łyżką i przetrzeć przez sito. Połączyć razem (miałam 400 g).
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 3. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Sok zagotować z cukrem, odstawić i zaraz dodać napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia. Tortownicę 22 cm. zafoliować i wlać żelkę . Włożyć do lodówki do zestalenia.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 4. Spód ułożyć do tej samej tortownicy, lecz wyżej zabezpieczonej. Blat nasączyć syropem z brzoskwiń.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 5. krem 1-Wpierw czekoladki posiekać na drobne kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i kajmakiem. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać czekoladki i wymieszać łopatką. Przelać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 6. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Mocniej go nasączyć jak i trzeci troszkę mniej. Ten trzeci nasączyć po przekrojonej stronie a potem trzeba będzie go odwrócić żeby przykryć całość.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 7. krem 2 i żelka- Wpierw brzoskwinie odsączyć i pokroić na kostkę. Następnie postąpić jak z 1 kremem i też jak czekoladki, brzoskwinie dodać na sam koniec. Krem wyłożyć do tortownicy, trochę zostawiając. Wyjąć żelkę z małej tortownicy i ułożyć na kremie, trochę ją wciskając.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 8. Posmarować resztą kremu.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 9. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 10. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Tort przykryć paterą i odwrócić do góry nogami. Góra będzie równiejsza, choć w tym wypadku mogła być trochę spadzista.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 11. tynk-Paterę zabezpieczyć pasami papieru, podkładając trochę pod tort. Miękkie masło miksować z 10 min. Dodawać powoli masę Kajmakową i ponownie zmiksować. Posmarować cały tort, lecz troszkę zostawić na rozetki. Kanty tortu, troszkę zaokrąglić. Tort schłodzić do stwardnienia.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 12. Na górze tortu położyć sam rant z małej tortownicy fi 22 cm. delikatnie wciskając.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 13. ganasze- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego, troszkę letniego. Wlać do rantu na torcie. Zaraz grubo posypać kakao przez sitko.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 14. Szybkim ruchem zdjąć rant i odstawić na bok. Pozwolić polewie spłynąć po całym torcie i utworzyć łatki z kakao. Boki można trochę poprawić. Nadmiar polewy na paterze zdjąć. Nożem obkroić w koło przy papierze. Ostrożnie zdjąć papier, uważając żeby polewy nie odłamać.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 15. Tort schłodzić do stwardnienia polewy.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 16. Z reszty masy z tynku, zrobić małe rozetki. Powkładać tam czekoladki. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort urodzinowy z ganasze i z kakao w łatki 17. Kroić ostrym i ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować