1.Biszkopt orzechowy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, potem orzechy i proszek do pieczenia. Wykładamy na tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.
2.Biszkopt kawowy: Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno dodajemy cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą 20 min w180 stopniach.
3.Beza: Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy mąkę a potem ocet. Pieczemy na tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni od razu po włożeniu bezy przykręcamy na 150 stopni i tak pieczemy przez 30 minut, po czym wyłączamy piekarnik (nie otwieramy) i tak przez 30 min suszymy placek.
4.Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i śmietan fix`em. Odkładamy 2/5masy i dodajemy do niej pokrojone ananasy, do reszty wcieramy czekoladę. Przekładamy biszkopty orzechowy poczujemy sokiem z ananasa, masa ananasowa, biszkopt kawowy, poncz ananasowy, 2/3 masy z czekoladą, beza. Resztą masy obtaczamy tort.
Porady
Nie mogłam kupić ananasa świeżego byłby lepszy, dla tego wzięłam z puszki.
Komentarze