Tort kajmakowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie bezy:
Dużą blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi o średnicy 25 cm (od okrągłej tortownicy, takiej w jakiej będziemy piec ciasto). 2 obręcze od tortownicy pozostawiamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową nakładamy do 2 obręczy dzięki temu nasze bezy będą miały ten sam rozmiar co ciasto, po wierzchu posypujemy czekoladowymi kamyczkami. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezę przez 1 ½ godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do wystygnięcia.
2.Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cynamon i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
3.Przygotowanie kremu:
W misce ubijamy na sztywno śmietanę. W drugiej misce łączymy serek mascarpone z masą kajmakową. Następnie do masy kajmakowej łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę delikatnie mieszając.
Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.
Gotowym kremem przekładamy na przemian blat ciasta, na krem kładziemy bezę, znowu krem, drugi blat ciasta, krem i drugą bezę oraz smarujemy boki ciasta. Dodatkowo boki ciasta posypujemy posypkami albo posiekanymi orzechami lub czekoladą. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch ciasta i ozdabiamy orzechami włoskimi.Tort kajmakowy z bezą posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy przez kilka godzin.
Komentarze