Tort węgierski

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Ciasto robione w moim domu zawsze z okazji różnych świąt

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1 ½ szklanki mąki,
    1 szklanka cukru pudru,
    2 jajka,
    7 dag miodu,
    7 dag masła,
    1 łyżka sody

    Masa:

    4 łyżki kaszy manny,
    ½ l mleka,
    1 kostka masła,
    1 szklanka cukru pudru,
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zagnieść ciasto, upiec 3 placki (ciasto jest dosyć trudne do rozwałkowania, najlepiej robić to już na pergaminie) w dużej blaszce w temperaturze ok. 190 stopni, każdy 15-20 minut na papierze do pieczenia.
  • 2. Ugotować kaszę z mlekiem i cukrem, zimną utrzeć z masłem, dodać soku z cytryny do smaku. Przełożyć ciasto. Polać ulubioną polewą.

Porady

Uwagi: Ciasto musi trochę postać, żeby placki zmiękły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować