Tort węgierski

4.97 (175 ocen)

Przepyszny tort który udoskonaliła moja mama oraz , który ma wielkie uznanie wśród rodziny i znajomych . Moja mama piecze go na każde urodziny , to prawdziwa uczta dla podniebienia gdyż nie należy do ciast suchych:)

Składniki:

  • *Składniki na biszkopt;
    - 6 całych jaj
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao

    * Składniki na masę;
    - 1 masło roślinne
    - bakalie(rodzynki ,orzechy)
    - wiśnie(z kompotu zalać wódką na noc)
    - 3 łyżki kakao
    - 3 żółtka
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    -cukier waniliowy
    - galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 1 szklance wody)

Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier ubić na parze aż zrobi się gęsta masa. Trochę przestudzić i dodać resztę składników
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając żółtka i po łyżce tężejącej galaretki, ucierać. Wiśnie odcedzić, dodać do masy. Dodać bakalie. Ciasto przekroić na 3 równe części , nasączyć sokiem z wódką i przełożyć 2/3 masą a 1/3 masy udekorować tort dokoła i na powierzchni.

Porady

Wierzch tortu można oblać roztopioną w 1 łyżce mleka czekoladą .Do dekoracja można użyć masła roślinnego : łyżkę maczamy w gorącej wodzie i delikatnie zbieramy plastry masła układając je w kształcie róży

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować