Tort uniwersalny z malinową nutą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest naprawdę przepyszny i rozpływa się w ustach, a krem z kremówki oraz serka mascarpone wzbogacony o maliny nadaje mu charakteru. Zresztą tak samo jak biszkopt kakaowy. Tort nie jest przesłodzony i fajnie komponuje się z rześkimi owocami.

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 24 cm)
    Biszkopt jasny:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/4 szklanki kisielu malinowego
    Biszkopt ciemny:
    3 jajka
    100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
    1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
    2 łyżki kakao (płaskie)
    Krem do przełożenia:
    500g śmietanki 30-36%
    250g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    około 250g malin
    Krem do obłożenia:
    300g śmietanki 30-36%
    1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
    1 opakowanie śmietan-fixu
    Dodatkowo:
    250 dżemu malinowego
    Nasączenie:
    około 200 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort uniwersalny z malinową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt jasny.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesianą mąkę z kisielem.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Upiec biszkopt ciemny.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Przygotować krem do przełożenia.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone i ostrożnie wmieszać maliny.
    Krem podzielić na 3 równe części.
    Przygotować krem do obłożenia.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem i śmietan-fixem ubić na sztywno.
    Krem schłodzić.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy jasny, nasączyć go oraz posmarować 1/3 dżemu i 1/3 kremu z mascarpone, położyć drugi spód jasny - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć kolejną porcję kremu, umieścić ostatnią część biszkoptu jasnego, którą także należy nasączyć, posmarować pozostałym dżemem i resztą kremu.
    Na końcu ułożyć nasączony biszkopt ciemny.
    Wierzch i boki posmarować kremem do obłożenia.
    (W skrócie: biszkopt jasny - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt jasny - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt jasny- nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt ciemny - nasączenie - obłożenie tortu.)
    Tort udekorować (*) według uznania.

Porady

(*) Tort udekorowałam resztą kremu do obłożenia, owocami posmarowanymi żelem, odrobiną płatków migdałowych, kwiatkami z opłatka waflowego i literkami z czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować