Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort idealny dla małej księżniczki. Moja córka i goście byli zachwyceni.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 24 cm)
    Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/4 szklanki kisielu malinowego
    Krem do przełożenia:
    400g śmietanki 30-36%
    200g serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    około 200g malin (opcjonalnie)
    Krem do obłożenia:
    200g śmietanki 30-36%
    1 opakowanie śmietan-fixu
    sok malinowy do zabarwienia
    Dodatkowo:
    200 dżemu malinowego
    Nasączenie:
    około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesianą mąkę z kisielem.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Przygotować krem do przełożenia.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
    Opcjonalnie ostrożnie wmieszać maliny.
    Krem podzielić na 2 równe części.
    Przygotować krem do obłożenia.
    Śmietankę (schłodzoną!) z śmietan-fixem ubić na sztywno oraz zabarwić za pomocą soku malinowego na różowy kolor.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i połową kremu z mascarpone, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.

    Wierzch i boki posmarować różowym kremem.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - obłożenie tortu różowym kremem.)
    Tort udekorować (*) według uznania.

Porady

(*) Tort dookoła obsypałam odrobiną wiórków kokosowych i delikatnie powciskałam precelki w kształcie serduszek. Natomiast wierzch posypałam różowym cukrem i udekorowałam m.in. kolorowymi lentilkami oraz kwiatuszkami z opłatka. Możecie użyć dowolnych ozdób - w tym świeżych malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować