Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki

  • wyświetlono: 69 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort idealny dla małej księżniczki. Moja córka i goście byli zachwyceni.

IMG_20200520_121554b
  • 15 porcje
  • 300min
  • Średni

Składniki

(Tortownica o średnicy 24 cm)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki kisielu malinowego
Krem do przełożenia:
400g śmietanki 30-36%
200g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
około 200g malin (opcjonalnie)
Krem do obłożenia:
200g śmietanki 30-36%
1 opakowanie śmietan-fixu
sok malinowy do zabarwienia
Dodatkowo:
200 dżemu malinowego
Nasączenie:
około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Różowy tort z malinową nutą dla dziewczynki

  • 1. Przygotować biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesianą mąkę z kisielem.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Przygotować krem do przełożenia.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
    Opcjonalnie ostrożnie wmieszać maliny.
    Krem podzielić na 2 równe części.
    Przygotować krem do obłożenia.
    Śmietankę (schłodzoną!) z śmietan-fixem ubić na sztywno oraz zabarwić za pomocą soku malinowego na różowy kolor.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu i połową kremu z mascarpone, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć.

    Wierzch i boki posmarować różowym kremem.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - dżem - krem z mascarpone - biszkopt - nasączenie - obłożenie tortu różowym kremem.)
    Tort udekorować (*) według uznania.

Porady

(*) Tort dookoła obsypałam odrobiną wiórków kokosowych i delikatnie powciskałam precelki w kształcie serduszek.
Natomiast wierzch posypałam różowym cukrem i udekorowałam m.in. kolorowymi lentilkami oraz kwiatuszkami z opłatka.
Możecie użyć dowolnych ozdób - w tym świeżych malin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torttort urodzinowytort dla dziewczynkiróżowy tort

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z malinami i czekoladą z galaretką

Dodane przez: anamarisworld

Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Pyszny lekki tort na bazie mascarpone...

Tort brownie

Dodane przez: patison

Najlepszy tort brownie z masą malinową

Tort robi się naprawdę szybko....

tort

Dodane przez: kasienka1987

tort czekoladowy z nutą adwokata i rumu

pyszne ciasto tortowe rozpływa...

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

Dodane przez: rzelkazag

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

Intensywny w smaku, z wyczuwalną...

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową

Tort to nieodłączny element przyjęcia...

tortr

Dodane przez: paolineczka

Tort dla Taty z żywymi kwiatami

Tort dla kogoś bardzo wyjątkowego.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE