Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać naprzemiennie jedno żółtko i jedną łyżkę cukru cały czas ubijając. Na końcu dodawać po łyżce wcześniej przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao.
Piec ok. 40 min w temp. 180o C
2.Krem: Galaretkę rozpuścić w 250 ml ciepłej wody. Poczekać aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać ostudzoną, jeszcze płynną galaretkę. Po wymieszaniu można wstawić na chwilę do lodówki. Truskawki pokroić na kawałki i dodać do masy mieszając ostrożnie.
3.Zdobienie:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Można dodać żelatyny bądź FIX do bitej śmietany, żeby uzyskać sztywniejszą pianę.
4.Wykonanie:
Upieczony biszkopt ostudzić, potem przekroić na trzy placki. Każdy placek można nasączyć alkoholem bądź wodą z cytryną, jak kto woli. Krem podzielić na dwie części i przełożyć biszkopta. Udekorować górę według upodobania. Na boki proponuję poprzyklejać biszkopty i przewiązać wstążką, żeby wyglądało bardziej efektownie.
Komentarze