Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszny, lekki tort idealny na urodziny bądź spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    6 czubatych łyżek mąki ( w tym opcjonalnie 2 mąki ziemniaczanej)
    6 płaskich łyżek cukru
    proszek do pieczenia na czubku noża
    opcjonalnie 1 łyżka kakao

    Krem:
    30 dag truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml wody
    0.5 l śmietany 30%

    Dekoracja:
    0.5 l smietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    biszkopty
    Truskawki do dekoracji
    alkohol bądź sok z cytryny do nasączania
    Wstążka do przewiązania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:  Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać naprzemiennie jedno żółtko i jedną łyżkę cukru cały czas ubijając. Na końcu dodawać po łyżce wcześniej przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao.
    Piec ok. 40 min w temp. 180o C
  • 2. Krem: Galaretkę rozpuścić w 250 ml ciepłej wody. Poczekać aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać ostudzoną, jeszcze płynną galaretkę. Po wymieszaniu można wstawić na chwilę do lodówki. Truskawki pokroić na kawałki i dodać do masy mieszając ostrożnie.
  • 3. Zdobienie:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Można dodać żelatyny bądź FIX do bitej śmietany, żeby uzyskać sztywniejszą pianę.
  • 4. Wykonanie:
    Upieczony biszkopt ostudzić, potem przekroić na trzy placki. Każdy placek można nasączyć alkoholem bądź wodą z cytryną, jak kto woli. Krem podzielić na dwie części i przełożyć biszkopta. Udekorować górę według upodobania. Na boki proponuję poprzyklejać biszkopty i przewiązać wstążką, żeby wyglądało bardziej efektownie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować