Z cyklu sezonowe przysmaki, śpieszmy się z pieczeniem póki mamy świeże owoce.
2 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
300 ml letniego mleka
60 g masła lub miękkiej margaryny
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 jajka
600 g mąki pszennej tortowej
40 g drożdży świeżych
Składniki na masę:
300 g twarogu półtłustego
2 łyżki masła lub miękkiej margaryny
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy lub cukier waniliowy wg uznania
owoce czerwonej porzeczki i malin – ilość wg uznania, ogranicza nas tylko pojemność ciasta
Strucla drożdżowa z czerwoną porzeczką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta drożdżowego:
Mleko lekko podgrzać. Potem ostudzić do temperatury pokojowej. Odlać część do szklanki i dodać świeże drożdże, rozpuścić je dokładnie w mleku na rozczyn. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodajemy masło, cukier i roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy.
WAŻNE! Mleko musi być przestudzone, żeby jajka nam się nie ścięły.
Mąkę przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy sól i mleko z masłem, cukrem i jajkami, mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy mleko z drożdżami i wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, ciasto powinno podwoić objętość.
2.Wykonanie nadzienia:
Ucieramy w mikserze twaróg z cukrem, żółtkiem, masłem, aromatem waniliowym na gładką masę. Owoce myjemy i osuszamy dokładnie.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Radzę stosować ten ciemny papier, wtedy nie trzeba do smarować masłem bo ciasto nie przywiera. Do pieczenia tych strucli używam blachy fabrycznej z piekarnika, która wchodzi idealnie na maksymalną wielkość piekarnika.
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy delikatnie. Dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąty, wielkości mniej więcej blachy do pieczenia. Na jedną połowę prostokąta wykładamy masę serową, rozprowadzamy równomiernie. Na masę serową wykładamy owoce, tyle ile się zmieści. Na końcu składamy struclę na pół i zlepiamy końce żeby masa nie wypłynęła. Przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem (można też posmarować samym roztrzepanym białkiem jakie zostało nam z masy).
Pieczemy w temperaturze ok 180 st C przez ok 30 min, obserwujemy ciasto gdy zarumieniona jest góra i podpieczony spód ciasto jest gotowe.
Komentarze