Tort truskawkowo- śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę, dodaję cukier kryształ i dalej ubijam. Następnie stopniowo dokładam żółtka. Kidy masa będzie puszysta, przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie. Wykładam do nasmarowanej tortownicy, średnica 27 cm.
2.Piekę w temp 180 stopni 35 minut Krem do tortu.
3.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na końcu dodaję fix, i serek mascarpone. Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wody. Rabarbar posypuję cukrem, żeby puścił soki i przesmażam na patelni. Jak ostygnie dodaję truskawki i razem miksuję blenderem. Mieszam z galaretką truskawkową. Powstanie fajny mus. Biszkopt przecinam na 3 krążki. Z przegotowanej wody robię poncz, dolewam do niej sok z cytryny. Polewam spodni biszkopt, smaruję kremem śmietanowym, przykrywam kolejnym krążkiem który nasączam ponczem, smaruję musem truskawkowym. Nakładam ostatni krążek.
4. Tort i boki smaruję kremem. Boki posypuję okruchami biszkopta.Dekoruję winogronem, truskawkami, miętą, i pomarańczem.
Komentarze