Cappuccino z kokosową wkładką

4.9 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Pyszne, bardzo sycące ciasto. Kawa wspaniale współgra z kakaowym biszkoptem oraz warstwą kokosową. Ciasto jest idealne na rodzinne uroczystości...

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    120g mąki pszennej,
    180g cukru,
    czubata łyżka kakao,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Placek kokosowy:
    200g wiórków kokosowych,
    5 białek,
    200g cukru,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem:
    200g masła lub margaryny,
    5 żółtek,
    500ml mleka,
    135g cukru,
    3 łyżki mąki pszennej,
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    łyżka cukru waniliowego,
    30g kawy cappuccino,
    2 łyżki śmietany 18%,
    łyżka cappuccino.

    Wierzch:
    szklanka śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    50g mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.9 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cappuccino z kokosową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić.
  • 3. W 125ml mleka utrzeć zółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.

    Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić.

    Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy.
  • 4. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Wiórki kokosowe Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować