Tort TRAMPEK dla nastolatki

4.5 (167 ocen)

Uwielbiam torty w stylu angielskim, a taki tort zrobiłam dla nastolatki, która jest sportowcem.

Składniki:

  • biszkopt z 8 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    krem budyniowy:
    0,5 litra mleka
    3 łyżki cukru
    1 budyń czekoladowy
    250 gram margaryny Kasia
    2 łyżki kakao
    100g Nutelli

    Krem maślany do posmarowania wierzchu tortu.
    200g masła 82%
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka soku z cytryny

    Dżem do przełożenia tortu.

    600-700g różowej masy cukrowej
    200 gram białej masy cukrowej
    50g czarnej masy cukrowej

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort angielski

Tort trampek dla nastolatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 45-50 minut.

    wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części.
    Biszkopt przecinamy pionowo ścinając wąski pasek około 5cm z lewej strony. Następnie cienki pasek przetnij na 3 części.
  • podeszwa 2. Z z grubszej części biszkoptów tworzymy kształt podeszwy buta.
  • podeszwa 3. następnie mniejsze kawałki z bocznego paska dopasuj do reszty buta tworząc kształt buta.

    Jeśli mamy już mniej więcej zarys naszego torcika to przekładamy go kremem i dżemem.
    Pamiętajmy o skrapianiu biszkoptów wodą np.smakową.

    Krem budyniowy:
    Odlej pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj ,aż do zgęstnienia budyniu. przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach. Dodaj nutellę i kakao.
  • but 4. Wierzch naszego buta smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą.
    Krem maślany: masło ubij na puch, białko ubij z połową cukru pudru, następnie żółtka ubij z pozostałym pudrem. Po ubiciu dodaj żółtka do białek -ubij i dodaj stopniowo do masła masę jajeczną.
  • but 5. Różową masę cukrową rozwałkuj i przenieś na nasz tort.
    z białej masy zrób nosek z przodu buta.
  • but 6. Następnie wycinamy z białej masy cukrowej biały długi pasek aby zrobić rant na dole buta. Elementy przyklejamy smarując lekko masę wodą. Następnie rozwałkuj różową masę cukrową aby wyciąć język buta i boczne elementy buta gdzie będą sznurowadła.
    Na kartce odrysuj szablon boku buta aby odrysować go na masie cukrowej. taki szablon odrysuj na prawą stronę i lewą stronę buta. Następnie dokładnie przyklej do naszego tortu boki buta. W każdym boku za pomocą plastikowej rurki wycinamy otwory na sznurowadła. Otwory muszą być symetryczne z każdej strony tak aby sznurowadła były równo zawiązane.
  • but 7. Ozdabiamy tort poszczególnymi elementami nadając mu wygląd trampka.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować