Tort urodzinowy dla chłopca

4.5 (164 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pracochłonny , ale bardzo smaczny

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt ( należy upiec 2 placki ):

    -3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    -3/4 szkl. mąki pszennej
    4 jaja
    15 dkg cukru
    szczypta soli
    1 łyżka cukru waniliowego
    kakao

    Masa kawowo-bananowa:

    -2 śnieżki
    1 łyżka żelatyny
    -3 saszetki cappuccino lub 1 szklanka
    -1 szkl. mleka
    -3 banany

    Masa orzechowa zapiekana:

    -30 dkg orzechów (ok1/2 szkl. drobno pokrojonych)
    -12 dkg masła ( może być ciut więcej )
    - 1/2 szkl. cukru
    -2 łyżeczki miodu naturalnego

    Krem maślany :

    -350g miękkiego masła
    -5 łyżek cukru
    -5 dużych żółtek
    -laska wanilii
    -ewent. 2 łyżki ajerkoniaku

    Wierzch kokosowy:

    -6 dużych białek
    -6 łyżek cukru
    -1 łyżka mąki
    -200g wiórków kokosowych

    Dodatkowo:

    -mały słoiczek dżemu ( u mnie z czarnego bzu)
    -2 śnieżki plus mleko na ich przygotowanie
    -40 dkg pustych rurek
    -20 dkg cukierków ( krówek )
    - puszka ananasów w syropie
    -ozdoby wg uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Tort urodzinowy dla chłopca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli i połową cukru.Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Połączyć mąkę ,pianę z białek i masę z żółtek , wymieszać , podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.Tortownicę wyłożyć pergaminem.Wylać ciasto na przemian jasne z ciemnym tworząc w ten sposób mozaikę.Piec ok 20 min/180 st. C
    MASA KAWOWO-BANANOWA:
    Mleko zagotować , rozpuścić w nim cappuccino , schłodzić.Zimne zmiksować z 2 śnieżkami . Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody , ostudzić i połączyć z masą kawową. na koniec dodać rozdrobnione banany i wszystko razem jeszcze raz zmiksować na gładka masę.
    MASA ORZECHOWA ZAPIEKANA:
    Masło , cukier i miód rozpuścić w garnuszku na małym ogniu.Na koniec dodać orzechy i chwilę razem podgotować . Położyć na jeden z biszkoptów i piec ok 20 min.
    KREM MAŚLANY:
    Żółtka utrzeć z cukrem na parze ( nada to im puszystości ). Kiedy ubija na masa podwoi swoją objętość i nabierze kremowej barwy, naczynie należy przenieść na stół i energicznie ubijać masę nadal aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać ubite na parze z cukrem żółtka oraz nasiona wanilii.Dodatkowo dla zwiększenia smaku można dodać odrobinę ajerkoniaku.
    WIERZCH KOKOSOWY:
    Białka ubić z 6 łyżkami cukru i łyżką mąki .Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać (ja wiórki kokosowe wcześniej zblendowałam na gładką masę) .Piec na złoty kolor jednocześnie uważając żeby nie przypiec placka.
    MASA KRÓWKOWA:
    Cukierki rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę od czasu do czasu mieszając.
    PRZEŁOŻENIE:
    1.Biszkopt z zapieczoną masą orzechową
    2.Masa kawowo-bananowa ( zostawiamy trochę na boki )
    3.Drugi biszkopt (nasączamy)
    4.Dżem ( u mnie z czarnego bzu )
    5.Masa maślana
    6.Wierzch kokosowy ( nasączamy )
    7.Bita śmietana
    8.Na boki tortu nakładamy dość obficie i równo pozostałą masę kawowo-bananową i obkładamy dookoła rurkami
    9.Kawałki ananasa pokrojonego w kostkę
    10.Masa krówkowa ( tworzymy esy - floresy )
    11. Bita śmietana ( ładnie wyrównujemy nożem na gładko)
    12.Ozdabiamy

Porady

Wszelkie rady zawarłam w przepisie . Tortownica średniej wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować