-mały słoiczek dżemu ( u mnie z czarnego bzu)
-2 śnieżki plus mleko na ich przygotowanie
-40 dkg pustych rurek
-20 dkg cukierków ( krówek )
- puszka ananasów w syropie
-ozdoby wg uznania
Tort urodzinowy dla chłopca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli i połową cukru.Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Połączyć mąkę ,pianę z białek i masę z żółtek , wymieszać , podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.Tortownicę wyłożyć pergaminem.Wylać ciasto na przemian jasne z ciemnym tworząc w ten sposób mozaikę.Piec ok 20 min/180 st. C
MASA KAWOWO-BANANOWA:
Mleko zagotować , rozpuścić w nim cappuccino , schłodzić.Zimne zmiksować z 2 śnieżkami . Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody , ostudzić i połączyć z masą kawową. na koniec dodać rozdrobnione banany i wszystko razem jeszcze raz zmiksować na gładka masę.
MASA ORZECHOWA ZAPIEKANA:
Masło , cukier i miód rozpuścić w garnuszku na małym ogniu.Na koniec dodać orzechy i chwilę razem podgotować . Położyć na jeden z biszkoptów i piec ok 20 min.
KREM MAŚLANY:
Żółtka utrzeć z cukrem na parze ( nada to im puszystości ). Kiedy ubija na masa podwoi swoją objętość i nabierze kremowej barwy, naczynie należy przenieść na stół i energicznie ubijać masę nadal aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać ubite na parze z cukrem żółtka oraz nasiona wanilii.Dodatkowo dla zwiększenia smaku można dodać odrobinę ajerkoniaku.
WIERZCH KOKOSOWY:
Białka ubić z 6 łyżkami cukru i łyżką mąki .Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać (ja wiórki kokosowe wcześniej zblendowałam na gładką masę) .Piec na złoty kolor jednocześnie uważając żeby nie przypiec placka.
MASA KRÓWKOWA:
Cukierki rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę od czasu do czasu mieszając.
PRZEŁOŻENIE:
1.Biszkopt z zapieczoną masą orzechową
2.Masa kawowo-bananowa ( zostawiamy trochę na boki )
3.Drugi biszkopt (nasączamy)
4.Dżem ( u mnie z czarnego bzu )
5.Masa maślana
6.Wierzch kokosowy ( nasączamy )
7.Bita śmietana
8.Na boki tortu nakładamy dość obficie i równo pozostałą masę kawowo-bananową i obkładamy dookoła rurkami
9.Kawałki ananasa pokrojonego w kostkę
10.Masa krówkowa ( tworzymy esy - floresy )
11. Bita śmietana ( ładnie wyrównujemy nożem na gładko)
12.Ozdabiamy
Porady
Wszelkie rady zawarłam w przepisie . Tortownica średniej wielkości.
Komentarze