1.Biszkopt-oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno,następnie dodajemy po trochę cukru cały czas ubijając aż piana zrobi się szklista.Dodajemy po jednym żółtku cały czas lekko ubijając.Na koniec po troszkę wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Dno oraz boki smarujemy olejem i wylewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 1 metra upuszczamy na podłogę.Wyciągamy z formy i studzimy a następnie przekrajamy na dwa blaty.
Krem-ubijamy żółtka z cukrem na kogiel-mogiel,następnie dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy aż nie będzie grudek.W drugiej misce miksujemy schłodzoną śmietankę na sztywno i delikatnie mieszamy z kremem serowym.
Pierwszy blat nasączamy kawą z alkoholem i wykładamy 1/3 masy-wyrównujemy ,na to wykładamy biszkopty nasączone w kawie(resztę zostawiamy do zrobienia "korony".Na biszkopty wykładamy kolejną część masy-wyrównujemy i kładziemy na masę 2 blat biszkoptu.Biszkopt ponczujemy i wykładamy resztę kremu-wyrównujemy.Wierzch posypujemy naturalnym kakao.Boki obkładamy biszkoptami i przewiązujemy wstążką aby biszkopty się przykleiły(ja robię w 2 tortownicach,biszkopt w mniejszej 26 a tort układam w większej 28 i załadam obręcz).Tort wkładamy do lodówki na całą noc.Smacznego
Porady
Jeśli ktoś lubi torty bardziej słodkie to można zwiększyć ilość cukru w kremie.
Komentarze