Tort Śmieciuch

4.5 (156 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis tak stary jak mój najstarszy pożółkły zeszyt z przepisami. Tort jest prosty, szybki i zawsze się udaje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt ciemny i jasny
    • 6 jajek
    • 1 szklanka mąki + 2 łyżki
    • 1 szklanka cukru/ 250 ml
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    • 2 galaretki czerwone/ 2 szklanki wody/ 500 ml
    • 2 galaretki zielone/ 2 szklanki wody/ 500 ml
    • 3 szklanki śmietany 30%/ 750 ml
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 8 łyżeczek żelatyny
    Wierzch
    - 1 galaretka brzoskwiniowa
    - 1 puszka brzoskwiń w puszce
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort śmieciuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Śmieciuch 1. Biszkopty
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
    • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
    • Wsypać 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką nie ubijając.
    • Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać.
    • 2 prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich masę biszkoptową.
    • Piec w 180 st.C przez 10 minut każdą osobno.
    • Po wystudzeniu oba biszkopty pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm.
  • Tort Śmieciuch 2. • Galaretkę czerwoną i zieloną rozpuścić każdą w 2 szklankach gorącej wody.
    • Rozpuszczoną wylać do płaskich naczyń wysmarowanych delikatnie olejem, aby łatwo było ją wyjąć.
    • Po stężeniu objechać galaretkę nożem wokół obwodu naczynia i wyjąć na deskę do krojenia.
    • Galaretkę pokroić w taką samą kostkę jak biszkopty.
    • W dużej misce delikatnie przemieszać biszkopty z galaretką.
    • Przygotować okrągłą tortownicę, moja o średnicy 26 cm, spód wyłożyć folią spożywczą, a boki delikatnie posmarować olejem.
    • Żelatynę zalać taką ilością zimnej wody, aby przykryła proszek. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej wodzie - razem ma być nie więcej niż 3/4 szklanki płynu.
    • Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ciepłą żelatynę i bardzo szybko wymieszać na wysokich obrotach.
    • Teraz w bardzo szybkim tempie wymieszać śmietanę z biszkoptami i galaretkami. Masa w trakcie mieszania zacznie tężeć. Natychmiast przełożyć ją do tortownicy i dokładnie ucisnąć rękami namoczonymi w ciepłej wodzie.
  • 3. Dekoracja
    • Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić do stężenia.
    • Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w plastry, które następnie trzeba ułożyć ozdobnie na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki.
    • Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewać po łyżce na brzoskwinie - są zimne więc szybko stężeje.
    • Wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Porady

Tort marzenie. Nikt nie widzi czy biszkopt wyrósł, masy nie trzeba ucierać i nie ma problemu ze składaniem w całość, dekoracja również bardzo prosta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować