Ciasto Śmieciuch

4.99 (202 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to bardzo pyszne ciasto które uwielbiam .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jaj
    -1 szklanka cukru
    -0.5 szklanki mąki pszennej
    -0.5 szklanki mączki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka oleju
    BUDYŃ:
    -500 ml mleka
    -1 cukier waniliowy
    -3 łyżki mąki pszennej
    -3 łyżki mączki ziemniaczanej
    -4 żółtka
    -0.5 kostki masła
    DODATKOWO:
    -20 dag białych bezików
    -1 kostka masła
    -1 kostka margaryny
    -0.5 szklanki cukru lub cukru pudru
    -1 dżem porzeczkowy
    -słoiczek wiśni drylowanych
    -3/4 soku z jednej cytryny
    -rodzynki
    POLEWA:
    -1/3 kostki masła
    -2 łyżki cukru pudru
    -odrobinka wody
    -2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.99 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmieciuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białko ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do żółtek dodać ocet. Po ubiciu piany wlewać powoli żółtka i olej. Dokładnie wymieszać. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać a następnie stopniowo wsypywać do ubitego białka.Wylać na blachę . Piec 30 min w temp. 150*C
    BUDYŃ:
    W jednej szklance mleka dodać cukier waniliowy , mąkę ,mączkę ziemniaczaną,żółtka i masło .Wszystko wymieszać. Resztę mleka zagotować . Do gotującego mleka dodać rozczyn . Wlewając energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Zrobiony budyń odstawić do wystygnięcia.
    MASA:
    Połączyć masło i margarynę z 0.5 szklanki cukru lub cukru pudru. Stopniowo dodawać zimny budyń i sok z cytryny.
    POLEWA:
    Masło wraz z odrobiną wody rozpuścić następnie dodać cukier puder i kakao. Dobrze wymieszać.
    WYKONANIE:
    Krem podzielić na dwie części. Biszkopt posmarować kremem, na krem dżem porzeczkowy , następnie krem. Na krem kolejno poukładać beziki czubkami do góry , na bezy wiśnie drylowane , rodzynki i gorącą polewę czekoladową.

Porady

Na wierzch można jeszcze dodać orzechy włoskie . Do kremu sok z cytryny można zastąpić odrobiną spirytusu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (623 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować