Ciasto śmieciuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białko ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do żółtek dodać ocet. Po ubiciu piany wlewać powoli żółtka i olej. Dokładnie wymieszać. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać a następnie stopniowo wsypywać do ubitego białka.Wylać na blachę . Piec 30 min w temp. 150*C
BUDYŃ:
W jednej szklance mleka dodać cukier waniliowy , mąkę ,mączkę ziemniaczaną,żółtka i masło .Wszystko wymieszać. Resztę mleka zagotować . Do gotującego mleka dodać rozczyn . Wlewając energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Zrobiony budyń odstawić do wystygnięcia.
MASA:
Połączyć masło i margarynę z 0.5 szklanki cukru lub cukru pudru. Stopniowo dodawać zimny budyń i sok z cytryny.
POLEWA:
Masło wraz z odrobiną wody rozpuścić następnie dodać cukier puder i kakao. Dobrze wymieszać.
WYKONANIE:
Krem podzielić na dwie części. Biszkopt posmarować kremem, na krem dżem porzeczkowy , następnie krem. Na krem kolejno poukładać beziki czubkami do góry , na bezy wiśnie drylowane , rodzynki i gorącą polewę czekoladową.
Porady
Na wierzch można jeszcze dodać orzechy włoskie . Do kremu sok z cytryny można zastąpić odrobiną spirytusu .
Komentarze