Z okazji dzisiejszego święta mam dla was tort w kształcie serca. Jest z masą śmietanową w środku z brzoskwiniami, a wierzch jest z kakaem również śmietanowy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy łyżka. Ciasto wylewamy do formy w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowy biszkopt przekrawamy na pół.
2.masa śmietanowa:
Brzoskwinie osączamy z nadmiaru soku i kroimy w kostkę.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żelatynę. Masę wylewamy na pierwszą część biszkopta, układamy brzoskwinie i przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wstawiamy do lodówki.
3.masa kakaowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao i żelatynę. Smarujemy biszkopt i dekorujemy różyczkami i posypujemy kryształkami.
Komentarze