Tort samolot dusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielic od żóltek, ubic na sztwna pianę dodając stopniowo cukru i ubijac az piana będzie sztywna. Dodać wymieszane żółtka, delikatnie wymieszać ciasto, nastepnie dodac przsiana mąke z proszkiem do pieczenia i na końcu po łyżce oleju i wymieszac delikatnie. Wylac ciasto do prostokątnej blachy i piec w 180 stopni ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc z blachy i odwrócic do góry dnem, dzięki temu biszkopt będzie równy :)
2.Wystudzony biszkopt przekroic na 3 blaty, każdy nasączyc ponczem. nałożyc konfituręmalinowa, ubita kremówkę i na to maliny i tak samo następny biszkopt.
Wystudzony biszkopt przekroic na 3 blaty, każdy nasączyc ponczem. nałożyc konfiturę jagodowa, ubita kremówkę i na to jagody i tak samo następny biszkopt.
Na koniec wyciąc z masy cukrowej kształt samolotu i udekorować boki i brzegi tortu
Porady
mase cukrowa zawsze kładziemy na krem na bazie masła, nigdy na kremówke, gdyz ja rozpusci :)
polecam użyc jednorazowych rekawic do barwienia masy
Komentarze