Dzisiaj podam przepis na tort truskawkowy, bardzo wysoki z bitą śmietaną o posmaku różanym. Idealny na urodziny, dzień mamy lub babci, bardzo efektowny i bardzo smaczny.
2 godz.
Składniki:
Składniki biszkoptu : pieczemy dwa
4 duże jajka (lub 5 małych)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa :
600 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru
400 ml serka homogenizowanego, waniliowego
3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku
300 g świeżych truskawek
1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa )
syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu
Tort różano - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.
Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 *C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
Pieczemy dwa biszkopty, boki ciast odkrawamy i przecinamy ciasto na 2-3 blaty ( wyjdzie nam ich 5-6 do przełożenia ).
2.Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na sztywno. Następnie dodajemy serek waniliowy, część drobno pokrojonych truskawek, oraz wlewamy rozmieszaną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę się zsiądzie.
Układamy kolejno blaty na talerzu, nasączamy różaną herbatą, smarujemy dżemem i rozkładamy część bitej śmietany. Czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki.
3. Boki tortu wyrównujemy śmietaną i ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
4.Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje i się kroi na 2 i 3 dzień.
Smacznego.
Komentarze