TORT RÓŻANO - TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj podam przepis na tort truskawkowy, bardzo wysoki z bitą śmietaną o posmaku różanym. Idealny na urodziny, dzień mamy lub babci, bardzo efektowny i bardzo smaczny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki biszkoptu : pieczemy dwa
    4 duże jajka (lub 5 małych)
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Masa :
    600 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru
    400 ml serka homogenizowanego, waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku
    300 g świeżych truskawek
    1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa )
    syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort różano - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1k4r9ts 1. Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.
    Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
    Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
    Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 *C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
    Pieczemy dwa biszkopty, boki ciast odkrawamy i przecinamy ciasto na 2-3 blaty ( wyjdzie nam ich 5-6 do przełożenia ).

  • image-0ipxjro 2. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na sztywno. Następnie dodajemy serek waniliowy, część drobno pokrojonych truskawek, oraz wlewamy rozmieszaną żelatynę i dokładnie mieszamy.
    Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę się zsiądzie.
    Układamy kolejno blaty na talerzu, nasączamy różaną herbatą, smarujemy dżemem i rozkładamy część bitej śmietany. Czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki.
  • image-1om6sn8 3. Boki tortu wyrównujemy śmietaną i ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
  • image-24fvkd7 4. Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje i się kroi na 2 i 3 dzień.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować