Tort o smaku borówek leśnych z dekoracją z kremu serowego w kształcie róży

4.92 (12 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Torcik przełożony borówką brusznicą w miodzie leśnym i udekorowany różą z kremu serowego.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Proporcje na biszkopt o średnicy 17cm:
    8 jaj (u mnie wiejskie)
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    płaska łyżeczka cream of tartar
    szczypta soli

    rant o średnicy 17 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia

    Warstwy borówkowe:
    2 litry mrożonej borówki brusznicy
    200 ml miodu leśnego
    1/2 szklanki wody
    4 łyżeczki agaru
    Krem serowy składniki o temperaturze pokojowej:
    600 g serka naturalnego kremowego
    250 g serka mascarpone
    100 g cukru pudru trzcinowego
    100 g masła
    ekstrakt waniliowy

    barwnik czerwony i zielony
    tylka do liści i duża tylka nr 128 do róż
Wystaw ocenę:

4.92 (12 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort o smaku borówek leśnych z dekoracją z kremu serowego w kształcie róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek.
    Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam.
  • tort 2. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
    Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
  • tort 3. Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
    Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Biszkopt ma wysokość 14cm.
  • tort 4. Biszkopt kroję na 7 części, najłatwiej jest to zrobić za pomocą struny do krojenia tortów.
  • tort 5. Zamrożone borówki przekładam do garnka, wlewam wodę wsypuję agar, mieszam. Doprowadzam do zagotowania, dodaję miód i gotuję 3-4 minuty.
    Rant do tortów wykładam folią do rantów. Umieszczam pierwszy biszkoptowy blat i wylewam część gorących borówek z agarem. Czynność powtarzam ze wszystkimi blatami. Pozostawiam w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie wstawiam na minimum 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmuję z rantu i zdejmuję folię.
  • tort 6. Sporządzanie kremu serowego:
    masło z cukrem pudrem miksuję na puch. Następnie ciągle miksując stopniowo dodaję serek mascarpone i serki naturalne. Miksuję do uzyskania puszystego kremu.
  • tort 7. Białym kremem smaruję wierzch i boki tortu. 2 łyżki kremu barwię na zielono, a resztę na różowo.
    Różowy krem umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką do róż i bezpośrednio zaczynając od środka na wierzchu i po bokach tortu formuję płatki dużej róży. Na samym dole tortu formuję liście. Za pomocą atomizera rozpylam czerwony barwnik na płatkach róży.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Sery Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować