Tort o smaku borówek leśnych z dekoracją z kremu serowego w kształcie róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuje cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek.
Teraz przesiewam mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią i łopatką dokładnie mieszam.
2.Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
3.Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Biszkopt ma wysokość 14cm.
4.Biszkopt kroję na 7 części, najłatwiej jest to zrobić za pomocą struny do krojenia tortów.
5.Zamrożone borówki przekładam do garnka, wlewam wodę wsypuję agar, mieszam. Doprowadzam do zagotowania, dodaję miód i gotuję 3-4 minuty.
Rant do tortów wykładam folią do rantów. Umieszczam pierwszy biszkoptowy blat i wylewam część gorących borówek z agarem. Czynność powtarzam ze wszystkimi blatami. Pozostawiam w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie wstawiam na minimum 2-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmuję z rantu i zdejmuję folię.
6.Sporządzanie kremu serowego:
masło z cukrem pudrem miksuję na puch. Następnie ciągle miksując stopniowo dodaję serek mascarpone i serki naturalne. Miksuję do uzyskania puszystego kremu.
7.Białym kremem smaruję wierzch i boki tortu. 2 łyżki kremu barwię na zielono, a resztę na różowo.
Różowy krem umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką do róż i bezpośrednio zaczynając od środka na wierzchu i po bokach tortu formuję płatki dużej róży. Na samym dole tortu formuję liście. Za pomocą atomizera rozpylam czerwony barwnik na płatkach róży.
Komentarze