CIASTO PSZCZÓŁKA

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto wyborne w smaku. Szczególnie dla miłośników wiórek kokosowych :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • WARSTWA KOKOSOWA
    250g wiórek
    100g masła/margaryny
    100g cukru
    6 łyzek mleka

    CIASTO:
    200g masła/margaryny
    200g cukru + waniliowy
    400g mąki
    2 (większe) łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    8 łyżek mleka

    MASA BUDYNIOWA
    500ml mleka
    1.5 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
    6 łyżek cukru
    250g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki masy kokosowej wymieszać w garnku, zagotować, przesmażyć i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Ciasto: Utrzeć masło z cukrami i żółtkami, dodając stopniowo mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
    Wyłożyć to na blachę (natłuszczoną lub wyłożoną papierem) na to położyć masę kokosową i nakryć sreberkiem. Piec ok godziny w 160'C
  • 3. Ugotować budyń i zimny dodawać do utartego masła.
  • 4. Zimne ciasto przekroić i przełożyć masą budyniową.

Porady

Jeśli ktoś lubi ciasta mniej słodkie może zmniejszyć ilość cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować