PIŁKARSKI TORT
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1 ¼ szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
75ml oleju
75ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować ciasto . Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodawać stopniowo olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Mąkę miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Upiec 2 placki.
Masa:
500g śmietany słodkiej 30%
2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 łyżki cukry pudru
1 cytrynowa galaretka
sok z połowy cytryny
Poncz:
300 ml wody
1 torebka ekspresowej herbaty czarnej
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
2 opakowania Śnieżki zmiksować z zimnym mlekiem i połączyć z ubitą śmietaną.
Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody, dodać sok z cytryny, ostudzić i powoli dodać do masy śmietanowej. (Masy wychodzi bardzo dużo).
Przygotować poncz. W 300ml gorącej wody zaparzyć lekką herbatę, dodać cukier i cytrynę. Ostudzić.
Nasączyć dolny krążek biszkoptu ponczem. Wyłożyć 1/3 masy. Przykryć drugim krążkiem. Nasączyć. Ponownie wyłożyć 1/3 masy. Przykryć 3cim krążkiem. Nasączyć. Posmarować boki i górę torta i resztą masy dowolnie udekorować. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.
Komentarze