AMONIACZKI BABCI JADZI

4.46 (169 ocen)

  • 45 min

Pyszne ciasteczka które uwielbia mój siedmioletni syn.

  • 45 min

Składniki:

  • AMONIACZKI
    1kg mąki
    200 g masła
    200 g margaryny (jeśli nie mamy dodać więcej masła)
    1 szklanka cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 szklanki mleka
    całe opakowanie amoniaku 50 g
    3 jajka
    2 żółtka
    aromat śmietankowy(kilka kropel)
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Amoniaczki babci jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z tłuszczem.
    Amoniak rozpuścić w mleku z jedną łyżeczką cukru i odstawić na 30 min.
    Jaja roztrzepać z cukrem i śmietaną.
    Zagnieść ciasto, wyrabiając kilka minut.
    Gotowe ciasto odstawić na 20 min.
    Ciastka najlepiej przekręcić przez maszynkę.
    Przed ułożeniem na blachę każde ciastko umoczyć cukrze.
    Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Jeśli ciasto jest delikatnie za rzadkie dodać mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować