Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam
Składniki:
Zakwas:
0,5 szklanki mąki żytniej zwykłej
0,5 szklanki letniej wody
Wymieszać i odstawić na 4-5 dni.
Ciasto:
Zakwas
1 szklanka wody
1 szklanka mąki żytniej razowej
Wszystko wymieszać i odstawić na noc lub na 8 godzin.
Następnie dodać 3 dag drożdży
3 łyżeczki soli
1 kilogram mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłego mleka
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki lnu,
0,5 szKLanki otrąb pszennych
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki ziaren słonecznika lub dyni
Wszystko wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Odebrać garść do słoiczka na zakwas,przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Ciasto przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piec w temperaturze 200 stopni 1 godzinę.
Po wyjęciu posmarować chlebek wodą.
Komentarze