Domowy Chlebek

0 (0 ocen)

Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam

Składniki:

  • Zakwas:
    0,5 szklanki mąki żytniej zwykłej
    0,5 szklanki letniej wody
    Wymieszać i odstawić na 4-5 dni.
    Ciasto:
    Zakwas
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki żytniej razowej
    Wszystko wymieszać i odstawić na noc lub na 8 godzin.
    Następnie dodać 3 dag drożdży
    3 łyżeczki soli
    1 kilogram mąki pszennej
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    2,5 szklanki wody
    0,5 szklanki lnu,
    0,5 szKLanki otrąb pszennych
    0,5 szklanki płatków owsianych
    0,5 szklanki ziaren słonecznika lub dyni
    Wszystko wymieszać i odstawić na 2 godziny.
    Odebrać garść do słoiczka na zakwas,przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
    Ciasto przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Piec w temperaturze 200 stopni 1 godzinę.
    Po wyjęciu posmarować chlebek wodą.

Domowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chlebek naprawdę jest prosty.
    Polecam!

Komentarze

Podobne przepisy