Tort piernikowy- przekładany dżemem porzeczkowym i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać suche składniki.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Czynność powtórzyć do każdek warstwy.
2.Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę- wystudzić. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody- schłodzić.
Żelatynę i kawę zmiksować z kremem.
3.Ciemniejszą część posmarować dżemem, a następnie kremem. Przykryć jaśniejszą częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Boki tortu posmarować masą kawową. Tort posypać płatkami i kamyczkami czekoladowymi. Całość schłodzić w lodówce.
Komentarze