Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym.
Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić piernik i przekroić na trzy cienkie placki.
2.Z podanej ilości mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki,cukier i cukier waniliowy,dodać żółtka i wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty krem dodając w trakcie ucierania ekstrakt waniliowy.
3.Na jeden placek nałożyć dżem i rozsmarować po całości,przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować warstwę kremu i przykryć trzecim plackiem. Polewę czekoladową roztopić i udekorować górę piernika. Gotowy piernik wstawić do lodówki na kilka godzin po czym wyjąć i pokroić w kostkę.
Komentarze