Tort Oreo z dżemem porzeczkowym

4.47 (176 ocen)

  • 3 godz.

Tort Oreo z dżemem porzeczkowym

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy tortownica 24 cm

    jajka 5
    cukier 3/4 szklanki
    mąka pszenna 3/4 szklanki
    kakao 1/3 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    Krem śmietanowy z mascarpone

    śmietana 30-36 % 800 ml
    serek mascarpone 250 g
    cukier puder 3 łyżki
    Ponadto:

    ciasteczka Oreo 16-20 sztuk
    dżem z czarnej lub czerwonej porzeczki
    Ganache czekoladowy krem

    czekolada gorzka 100 g ( 70 % minimum )
    czekolada mleczna 20 g
    śmietana 36% 100 ml
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Przetwory

Tort oreo z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodawać partiami cukier, stale miksując. Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Mąkę, proszek i kakao, przesiać przez sito, dodawać partiami do masy jajecznej. Składniki wymieszać w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy ( boków formy nie natłuszczać ). Ciasto delikatnie przelać do formy, wierzch wyrównać. Biszkopt kakaowy piec przez 35-40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 170 °C. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry na kratce. Wówczas biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
    Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Śmietanę kremówkę przelać do rondla, podgrzać ( nie doprowadzić do wrzenia ), zdjąć z palnika. Czekoladę dodać do śmietanki, odstawić na 2 minuty, następnie dokładnie wymieszać. Kiedy ganache zacznie gęstnieć, ale będzie jeszcze płynne udekorować tort zaciekami. Pozostałą ilość na krem do dekoracji wstawić do lodówki, aby mocno zgęstniał. Ganache na krem ubić mikserem przez około 1 minutę do uzyskania puszystego kremu i jaśniejszego koloru.
    Mocno schłodzoną śmietanę ubijać początkowo na najwyższych obrotach miksera. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty i dodać połowę wcześniej przesianego cukru pudru. Serek mascarpone wymieszać z pozostałą ilością cukru pudru i ubitą śmietaną ( 2-3 łyżki ), wymieszać. Następnie partiami dodawać do bitej śmietany, każdorazowo powoli miksując tylko do połączenia składników.

Porady

Biszkopt podzielić na 3 blaty. Następnie dolny i górny posmarować dżemem. Przełożyć kremem śmietanowym, wyrównując wierzch każdego. Ciasteczka do kremu umieścić w worku, pokruszyć i wyłożyć na krem pomiędzy drugim blatem tak, aby ciasteczka były całkowicie pokryte kremem śmietanowym. Cały tort pokryć pozostałą ilością kremu, dekoracja wg uznania. * Ubijając śmietanę należy wyczuć moment, kiedy jest wystarczająco sztywna. Parę obrotów miksera więcej i można szybko " przebić " śmietanę tj. rozwarstwić część wodnistą, która oddzieli się od tłustej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować