1.Bialka ubijamy ze szczypta soli i wodą na sztywną pianę, dodajemy cukier.Kolejno po 1 żółtku i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.Biszkopt studzimy i przekrajamy na pół.
2.Masa jagodowo-truskawkowa:
Owoce (moga byc mrozone) zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym.Odstawiamy.Gdy owoce odmarzna/puszcza sok blendujemy je.zelatyne rozpuszczamy w malej ilosci wrzatku, studzimy.Gdy zelatyna bedzie letnia,wlewamy ja stopniowo do owocow i mieszamy dokladnie.Odstawiamy 2 łyzki masy do dekoracji.
Smietane uijamy na sztywno, mieszamy delikatnie z owocami.Mase wylewamy na zastygnieta mase brzoskwiniowa.Przykrywamy drugim biszkoptem.Lekko dociskamy.Wstawiamy do lodowki na ok 3 godziny.
3.Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsaczamy z syropu,blendujemy z cukrem waniliowym.Zelatyne rozpuszczamy w małej ilosci wrzatku,studzimy.Mieszamy z brzoskwiniami.Odstawiamy 2 łyzki masy do dekoracji.Smietane ubijamy na sztywno i powoli łaczymy z brzoskwiniami.Mase wylewamy na biszkopt.Wstawiamy do lodowki do stezenia.
Komentarze