Tort piankowy

4.5 (159 ocen)

Tort wykonałam na urodziny mojego taty.Jest delikatny w smaku,rozpływa się w ustach,pychotka.

Składniki:

  • Biszkopt: tortownica 26 cm:
    4 jaja,
    4 łyzki wody zimnej,
    10 dkg mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    10 dkg cukru

    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwin w syropie,
    1 cukier waniliowy,
    4 łyzeczki żelatyny,
    150 g śmietany 30%

    Masa truskawkowo-jagodowa:
    25 dkg truskawek,
    25 dkg jagód,
    5 łyżek cukru,
    1 cukier waniliowy,
    4 łyżeczki żelatyny,
    150 g śmietany 30%.

    Dodatkowo:
    300 g śmietany 30%,
    1 op śmietan-fixu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Pianka

Tort piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka ubijamy ze szczypta soli i wodą na sztywną pianę, dodajemy cukier.Kolejno po 1 żółtku i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.Biszkopt studzimy i przekrajamy na pół.
  • 2. Masa jagodowo-truskawkowa:
    Owoce (moga byc mrozone) zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym.Odstawiamy.Gdy owoce odmarzna/puszcza sok blendujemy je.zelatyne rozpuszczamy w malej ilosci wrzatku, studzimy.Gdy zelatyna bedzie letnia,wlewamy ja stopniowo do owocow i mieszamy dokladnie.Odstawiamy 2 łyzki masy do dekoracji.
    Smietane uijamy na sztywno, mieszamy delikatnie z owocami.Mase wylewamy na zastygnieta mase brzoskwiniowa.Przykrywamy drugim biszkoptem.Lekko dociskamy.Wstawiamy do lodowki na ok 3 godziny.
  • 3. Masa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie odsaczamy z syropu,blendujemy z cukrem waniliowym.Zelatyne rozpuszczamy w małej ilosci wrzatku,studzimy.Mieszamy z brzoskwiniami.Odstawiamy 2 łyzki masy do dekoracji.Smietane ubijamy na sztywno i powoli łaczymy z brzoskwiniami.Mase wylewamy na biszkopt.Wstawiamy do lodowki do stezenia.
  • 4. Smietane ubijamy ze smietan-fixem.Smarujemy tort.Dekorujemy odłozonymi owocami.Mozna ułozyc swieze owoce-u mnie maliny.

Porady

Masy mozna robic z innych owocow np malin, borowek-wtedy trzeba je przetrzec przez sitko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować