Tort Pavlova

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny bezowy tort z piankowym wnętrzem i chrupiącą skórką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 białek (jajka klasy L)
    300 g drobnego cukru
    1,5 łyżeczki mąki skrobiowej
    1,5 łyżeczki octu z białego wina
    szczypta soli
    400 ml śmietany 30%
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Pavlova Tort bezowy

Tort pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Kiedy masa będzie szklista, jednolita i zacznie sztywnieć dosypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Ubitą na sztywno masę z białek wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy około 20 centymetrów i wysokości 10 centymetrów. Blaszkę wstawiamy od razu do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Po około 10 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę i truskawki lub inne owoce sezonowe.

Porady

W sezonie zamiast truskawek można użyć malin, jagód lub innych owoców leśnych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować