Tort orzechowy

0 (0 ocen)

Tort orzechowy jest wspaniały bardzo smaczny i prosty w wykonaniu POLECAM !

Składniki:

  • Biszkopt jasny - 6 jaj -1 szkl,cukru- 1 szkl, mąki- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Wykonanie - Bialka ubić na sztywno z odrobiną soli dodać cukier i żółtka , dodać przesianą mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. piec w tem. 160- 170 C około 30 - 40 min.

    Biszkopt orzechowy - 5 jaj - 15 dag mielonych orzechów włoskich -5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 3 łyzki bułki tartej - 1/2 łyz proszku do pieczenia
    Wykonanie - Białka ubić na sztywno z odrobiną soli dodając po jednej łyżce cukru i żółtka . dodać orzechy mąkę i bułkę tartą i dokładnie wymieszać piec w tem 180- 170 C OKOŁO 30 MIN

    Biszkopt kokosowy - wykonać tak samo jak biszkopt jasny tylko że z kokosem kokos dodajemy wedle wlasnego uznania mniej lub wiecej .

    Masa -900 ml mleka - 2 budynie waniliowe - 250 g margaryny i 300 g masła - 1 szkl cukru pudru - 3 złtka - 1 śnieżka i 1 kieliszek mały alkoholu
    Wykonanie ugotować 2 budynie wedle przepisu ostudzić następnie ucieramy margarynę i masło na puch dodając 3 żółtka i powoli wsypując cukier i wciąż ucieramy mikserm na średnich obrotach nastepnie wystudzony budyń dodajemy po łyżce i odrobinie alkoholu i podkoniec wsypujemy śnieżkę wszystko jeszcze chwilke ucieramy .

    Biszkopty delikatnie nasączamy wodą przegotowaną z alkoholem. krązki smarujemy dżemem truskawkowym i przekładamy masą budyniową ,możemy poukładać owoce na mase pomiędzy biszkopty ( mogą to być banany truskawki brzoskwinie ) cały tort obkładamy masą i dekorujemy wedle własnej fantazji ! tort najlepiej wykonać dzień przed planowany podaniem .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty delikatnie nasączamy wodą przegotowaną z alkoholem. krązki smarujemy dżemem truskawkowym i przekładamy masą budyniową ,możemy poukładać owoce na mase pomiędzy biszkopty ( mogą to być banany truskawki brzoskwinie ) cały tort obkładamy masą i dekorujemy wedle własnej fantazji !

Porady

tort najlepiej wykonać dzień przed planowany podaniem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować