Tort na czwarte urodziny Weroniki - Weronika's 4th birthday cake

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort dla Małej Królewny na 4 latka.To jest przepis na mały tort o średnicy 19 cm

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na galaretkę owocową:
    szklanka mrożonych truskawek
    szklanka wody
    łyżka cukru
    2 łyżki żelatyny

    Składniki na masę owocowo śmietankową:
    śmietanka kremówka 30% (250 ml)
    1 galaretka truskawkowa
    Składniki na krem śmietankowy:
    1/2 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki konfitury morelowej
    łyżka esencji waniliowej

    Składniki na masę cukrową:
    400 g cukru pudru
    50 g glukozy
    2 łyżeczki żelatyny
    40 ml wody
    słoik konfitury morelowej lub truskawkowej do smarowania biszkoptu (ja miałam z własnej spiżarni)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort na czwarte urodziny weroniki - weronika's 4th birthday cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/03/tort-na-czwarte-urodziny-weroniki 1. Jak zrobić tort?

    - ubij jajka z cukrem
    - dodaj mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszaj
    - wlej do formy, której dno wyłożone jest pergaminem
    - piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 15-20 min., kiedy ciasto przestygnie przekrój go na 3 części
    - zagotuj truskawki z wodą i cukrem, zmiksuj blenderem i dodaj żelatynę, mieszaj aż się rozpuści, kiedy masa zacznie tężeć wlej ją na biszkopt posmarowany konfiturą
    - ugotuj galaretkę, kiedy zacznie tężeć ubij śmietanę kremówkę i wlewaj do niej tężejącą galaretkę, masa powinna być puszysta, całość przykryj trzecim krążkiem biszkoptu, włóż do lodówki przynajmniej na 20 min.
    - utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodaj konfiturę i wanilię
    - wyciągnij ciasto z formy posmaruj brzegi i wierzch kremem śmietankowym, ten zabieg jest konieczny aby trzymała się masa cukrowa, włóż ciasto do lodówki
    - przygotuj masę cukrową, zagotuj wodę z żelatyną, dodaj glukozę, wymieszaj i lekko przestudź, dodawaj płyn do cukru pudru i energicznie ucieraj aż masa będzie sprężysta, jeśli chcesz mieć kolor różowy dodaj odrobinę czerwonego barwnika
    - wyłóż stolnicę folią spożywczą, podsyp lekko mąką ziemniaczaną i rozwałkuj masę, razem z folią unieś i połóż na górę tortu, zdejmij folię, dociśnij i wyrównaj brzegi
    - ozdabianie to już inwencja twórcza

Porady

Moja rada: - jeśli będziesz przyklejać ozdoby z masy cukrowej lub inne, zrób z cukru pudru i odrobiny wody masę do przyklejania, świetnie się wszystko trzyma, powodzenia:) - literki i koronę wycinałam zwykłym nożem, do serduszek użyłam foremki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować