Tort na urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasta biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem. Do jednego dodać kakao. Wylać do tortownicy o średnicy 26cm i piec ok. 15 min w 160 C. Gdy ciasta się upieką pozostawić do wystygnięcia.
2.Przygotować masy śmietanowe: Schłodzoną kremówkę ubić, dodać cukier, nadal ubijając dodać rozpuszczoną żelatynę, tak samo przygotować drugą na końcu dodając kakao. Obie masy wstawić do lodówki. Masło utrzeć dodając po odrobinie mleka skondensowanego.
3.Przełożenie tortu: Biszkopt kakaowy posmarować masą toffi, na to masa śmietankowa jasna, wyłożyć biszkopty, posmarować masą kakaową, przykryć pozostałym krążkiem biszkoptowym i wstawić do lodówki. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gęstej ale gładkiej konsystencji. Posmarować wierzch i boki tortu i wstawić do lodówki na kilka godzin.
4.Gdy lukier osiągnie odpowiednia elastyczność rozwałkować na odpowiednia wielkość i pokryć nim tort. Można wykorzystać resztki lukru na ozdobę-np.zabarwić i porobić kuleczki.
Komentarze