Tort Myszka Miki

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję jako księgowa w Urzędzie Gminy. Ten tort zrobiłam na czwarte urodziny mojej córki.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jajek
    ● szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● 5 łyżek mąki
    ● 2 łyżki kakao
    Biszkopt orzechowy:
    ● 9 jajek
    ● 9 łyżek cukru
    ● 9 łyżek mąki
    ● 6 łyżek mielonych orzechów
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa I:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● gorzka czekolada
    ● łyżka kakao
    ● 2 kostki masła
    Masa II:
    ● 6 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 kostki masła
    Oraz:
    ● napar kawowy do nasączenia
    ● różowy i niebieski barwnik
    ● posiekane orzechy do dekoracji
    ● 2 czekoladowe drażetki (oczy)
    ● biały pisak cukrowy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Tort myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W tortownicy pieczemy oddzielnie
    biszkopty kakaowy
    i orzechowy. Studzimy, przekrawamy
    na pół i nasączamy naparem kawowym. Nożem wycinamy
    kształt głowy.
  • 2. Masa I: jajka ubijamy na parze
    z cukrem. Studzimy. Ucieramy
    masło, dodajemy masę jajeczną,
    kakao i roztopioną
    czekoladę. Przekładamy biszkopty
    (trochę zostawiamy do
    dekoracji: nos i część ust).
  • 3. Masa II: jajka ubijamy na parze
    z cukrem. Studzimy. Ucieramy
    masło, dodajemy masę jajeczną.
    Dzielimy na 5 części: 2
    części zostawiamy do dekoracji
    boków tortu, do 2 dodajemy
    niebieski barwnik, do 1 – różowy.
    Szprycą tworzymy twarz.
    Kontury i brwi malujemy pisakiem,
    wykładamy drażetki. Boki
    posypujemy orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować